Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden

vijfheerenlanden • Burgemeesters krijgen de komende periode meer bevoegdheden om gebieden aan te wijzen waar groepsvorming verboden is.

Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

Markten zijn volgens de maandag afgekondigde verscherpte richtlijnen van het kabinet hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. "Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is."

Het kabinet wil de bestaande maatregelen ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Het kabinet verbiedt tot 1 juni ook alle bijeenkomsten, ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.

Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden reageerde maandag enthousiast op de maatregelen van het kabinet. "Hier kunnen we mee verder. Geen bijeenkomsten meer, ook niet onder de 100 personen. En bevoegdheden om samenkomsten te verbieden. Duidelijke lijn, blij mee."