Wethouder: 'Ultieme kans'

vijfheerenlanden • Onderwijswethouder Tirtsa Kamstra van de gemeente Vijfheerenlanden is vorige week maandag gelijk gaan bellen met schoolbesturen. "Ik wilde horen horen hoe het ging en of het allemaal ging lukken. Het was heel mooi om te zien hoe alle scholen dit echt heel goed opgepakt hebben. De meesten hadden het al wel wat zien aankomen en waren al voorbereidingen aan het treffen."

Er waren ook schoolbesturen die dit moment als een kans zagen om nu echt eens werk te maken van thuisonderwijs, zo merkte de wethouder. "Zij zitten normaal gesproken regelmatig met hun handen in het haar door het tekort aan leraren. Nu hebben ze een ultieme kans om te bouwen aan een systeem wat ook in dergelijke situaties in kan springen als de nood echt aan de man is. Verder hoor ik overal om mij heen van ouders dat hun kinderen lekker aan het werk zijn."

Kamstra kan het weten. Ze is naast wethouder ook moeder van schoolgaande kinderen. "Door het schoolwerk meteen 's ochtends op te pakken, krijgen de kinderen structuur in hun dag en dat werkt voor de kinderen goed, maar zeker ook voor ons als ouders. De basisschool van mijn dochter heeft een digitale omgeving gecreëerd waarin filmpjes van de juf staan en opdrachten die ze kan doen. Die variëren van knutselen tot letters zoeken en van beweegactiviteiten tot spelletjes. Erg leuk gedaan. Ook kunnen er foto's en filmpjes van de kinderen met hun werkresultaten geupload worden. Zo zien ze van elkaar wat ze allemaal doen en houden ze toch een beetje contact met elkaar."