• De zoon van Marjet bezig met zijn taalles.
• De zoon van Marjet bezig met zijn taalles. Foto: Aangeleverd

Les geven aan je kinderen vergt veel aanpassingsvermogen

Thuisonderwijs: 'het is even wennen'

vijfheerenlanden • De basisscholen leverden vorige week een megaprestatie. Nadat minister Arie Slob op zondag had aangekondigd dat de scholen dicht gingen, moesten de teams in allerijl lesprogramma's in elkaar timmeren.

En eigenlijk is dat wonderwel gelukt, is de ervaring van Marjet Rutten uit Leerdam. Zij geeft nu dagelijks les aan haar haar twee zoons Bart (6) en Kees (7), leerlingen van groep 3 en 4 van de Floris Radewijszschool. "De school heeft het heel goed geregeld", zegt Marjet. "Voor elke dag is een rooster uitgewerkt, dat helemaal aansluit bij een volledig normale schooldag."

De leerlingen kunnen zo'n beetje elk half uur zien wat ze moeten doen: letters benoemen van het letterblad, terugtellen oefenen van 40 naar 0, tellen met sprongen van 2, oefenen van de klinkers, lezen, maar ook tekenen en knutselen. Marjet: "Het is de bedoeling dat de leerlingen verder gaan met de lesstof waar ze op school waren gebleven. Dus ze doen niet alleen maar herhaaloefeningen."

Op lager pitje

Marjet heeft een beroep, waarbij ze toch al veel thuiswerkt. Ze adviseert organisaties en ook ministers over vernieuwingen in de bouw. De werkzaamheden staan nu even op een lager pitje. "Thuisonderwijs vergt veel van je tijd. Je kunt hiernaast niet zoveel meer doen. Voordeel is echter wel dat mijn man Joost en ik in de ideale situatie verkeren dat we de taken kunnen verdelen. Maar stel je voor dat je een alleenstaande moeder zou zijn met drie schoolgaande kinderen. Dan is het niet te doen."

Voor de kinderen voelt het de eerste dagen nog een beetje als vakantie. "Schoolgaan vinden ze toch het leukst. Daarna komt juf Jet en daarna meester Joost."

Regine Kloof is moeder van een kind van 5, die schoolgaat op de Noachschool in Schoonrewoerd. "Hij snapt er niks van. Voor zijn gevoel is het vakantie. Wij proberen wel een ritme aan te houden van opstaan, aankleden en eten. Daarna kijken we naar de opening van school die ze uitzenden vanuit de kerk in Schoonrewoerd. Elke dag verzorgt een juf of meester de opening met een Bijbelverhaal, samen zingen en bidden. Daarna volgen de mededelingen zoals jarigen of bijzonderheden. De Noachschool heeft dat erg leuk gedaan zo heb je toch nog verbinding met elkaar."

Tekeningen

Annette Siesling heeft een dochter in groep 8 van de christelijke basisschool Koningin Wilhelmina in Leerdam. "Ik heb eigenlijk alleen maar complimenten voor de manier waarop ze het hebben opgepakt. Alles draait gewoon door. Via laptops krijgen we nu onderwijs op afstand via het programma Classroom. De leerlingen kunnen zelf hun tijden bepalen." Heel leuk zijn volgens Annette ook de opdrachten die de kinderen meekrijgen. "Deze week moesten ze een lentetekening maken voor de ouderen. Ik houd daarvan." Natuurlijk: het is best wel zwaar. "Ook voor mijn dochter. Ze is dyslectisch en heeft achterstanden met lezen. Ik maak me best wel zorgen hoe we dat de komende maanden moeten inhalen."

De kinderen van Romy Kaebisch genieten sinds vorige week maandag ook noodgedwongen thuisonderwijs. "Het is best even wennen", zegt ze. "Gelukkig zijn de juffen en meester van de Hobbitstee erg begaan met de leerlingen. Alles is heel goed en duidelijk geregeld, zodat ouders en kinderen weten waar ze aan toe zijn."

Ook worden volgens Romy vanuit school en de ouders veel tips gedeeld om op een zo leuk mogelijke manier deze, toch best, onzekere tijd door te komen."

En dat is nodig, benadrukt Romy. "Want de verveling slaat snel toe. Hier in ieder geval wel. Begin vorige week gingen we nog naar de speeltuin, maar nu is het spelen meer beperkt tot de eigen tuin en maakt de trampoline overuren."

Dansles

Dat de kinderen niet meer zomaar leuke dingen kunnen gaan doen buiten de deur is voor kleine kinderen lastig uit te leggen, vervolgt Romy. "Of dat dansles niet doorgaat en dat afspreken met vriendinnetjes ineens niet meer vanzelfsprekend is. Bij ons zorgt het schoolwerk ervoor dat de dag toch structuur heeft. Schooltje spelen, maar dan écht."

Romy probeert er samen met de kinderen toch iets positiefs van te maken. Dat lukt nog steeds heel goed. "Wij zijn blij met de inspanningen van de school en tot dusver gaat het naar omstandigheden heel goed. Maar we hopen dat iedereen straks weer gezond naar school en werk kan."


Dick Aanen