35% mee eens, 22% neutraal en 24% mee oneens

Verdeelde reacties op autoluw centrum

leerdam • Het burgerpanel TipVijfheerenlanden is een initiatief van Het Kontakt in samenwerking met Toponderzoek. 415 leden van het burgerpanel vulden de enquête in.

De gemeente Vijfheerenlanden wil het centrum van Leerdam autoluw maken. 12% van de respondenten is het daar 'zeer mee eens', nog eens 23% is het er 'mee eens'. 22% reageert neutraal, 13% is het er mee oneens en 11% zeer mee oneens.

Enkele reacties:

• Mijn advies is om de Kerkstraat en Meent eenrichting te maken voor fietsers. Alleen via de Spoorstraat met de fiets door de Meent en alleen via de Westwal met de fiets door de Kerkstraat. Dit is veiliger.

• In de Kerkstraat is het op de fiets bijna niet te doen. Je mag tegen het verkeer in fietsen vanaf de Vlietskant, maar er zijn ook parkeerplaatsen. Vervolgens komt er een tegenligger aan en moet je toch afstappen of bijna je nek breken op de stoeprand. De Kerkstraat is van beide zijden te smal om ook te kunnen fietsen.

• De gemeente moet zich wel realiseren dat de middenstand voor een groot deel afhankelijk is van mensen van buiten Leerdam.

• Denk aan mensen die moeilijk/slecht ter been zijn. Autoluw bij voorbeeld tot 11:00 uur, wel toegankelijk voor iedereen.

• Het blijft een spagaat tussen winkelstraat waar je vrij kunt wandelen en het feit dat mensen toch met de auto willen komen. Op dit moment loop ik met een gebroken heup, dan is het wel fijn als ik met auto bij een winkel kan komen.

• Maar dan moeten er wel genoeg mogelijkheden zijn om je auto dichtbij te parkeren (liefst gratis) om niet te ver met je boodschappen te hoeven sjouwen. Overigens zijn er nu weer steden waar de auto in de binnenstad terug mag komen, o.a. Almelo.

• Zorg in elk geval voor ruime parkeergelegenheid en goede en goedkope verbinding met het centrum.

• Leerdam is een winkelstad, de huidige situatie met blauwe zones waar je maximaal één uur mag staan is zowel voor winkeliers als publiek een prima oplossing. Autoluw is klanten weg!

Gratis parkeren

Wat als het centrum van Leerdam autoluw wordt?

Er moet dan een goed aangegeven, ruime parkeergelegenheid zijn op loopafstand, vindt 48% van de respondenten. Ook veel genoemd worden: bewoners moeten gratis kunnen parkeren rondom het centrum (32%), de parkeertarieven moet redelijk zijn (31%), goede bereikbaarheid door middel van de fiets (27%) en uitzondering maken voor bestemmingsverkeer (23%). Bij de opmerkingen wordt herhaaldelijk aangegeven: gratis parkeren.

TipVijfheerenlanden.nl is een gemeenschapspanel, opgezet vanuit de gemeenschap. Lid worden van het burgerpanel? Aanmelden kan via: www.tipvijfheerenlanden.nl. Vragen over dit initiatief? Deze kunnen gesteld worden via: enquete@toponderzoek.com. Het is ook mogelijk om zelf onderwerpen aan te dragen voor peilingen.