Jenaplanschool: 'Er is nog genoeg te doen'

regio • In Nederland zijn de scholen en kinderdagverblijven tot en met maandag 6 april gesloten. De maatregel, die zondagmiddag werd afgekondigd door onderwijsminister Arie Slob, is genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Op de scholen in onze regio wordt sinds maandag hard gewerkt om lesprogramma te ontwikkelen voor de kinderen die noodgedwongen thuis zitten. "De programma's bieden we digitaal aan en zullen vooral gericht zijn op herhaling en extra verwerking van de lesstof. Dus geen nieuwe lesstof", zegt Joyce Erkelens, intern begeleider bij Jenaplanschool De Wilgenhoek in Leerdam.

'Niet vervelen'

Erkelens was dinsdag één van de drie medewerkers die nog aan het werk was op de school. De andere collega's zijn thuis. Deze week zal het hele team slechts één keer fysiek bij elkaar komen voor overleg. Erkelens: "Voorlopig zullen we ons overigens niet vervelen, want ook zonder dat we les geven is er genoeg werk te doen." Toch blijft een school zonder kinderen een gekke situatie, zegt Erkelens. "Want het liefst geven we natuurlijk gewoon les. Nu de kinderen geen les krijgen, is het wel belangrijk dat ze zoveel mogelijk hetzelfde dagritme aanhouden als op school." Bij Jenaplanschool De Wilgenhoek staat creativiteit en zelf dingen ontdekken hoog in het vaandel. Dat zal de komende tijd niet anders zijn.

Directeur Frank Balk van de Meester Vosschool in Hagestein heeft nog wel een goed advies voor de kinderen: "Ga lekker naar buiten, zoek een spin en tel z'n poten. Daar leer je heel veel van."