Cultuurshock door Coronavirus

regio • Na de persconferentie van premier Rutte afgelopen donderdag werden ook in onze regio massaal sportieve en culturele activiteiten geschrapt: marathons, toernooien, concerten, workshops, voorlichtingsbijeenkomsten, (informatie)markten, festivals, filmavonden en voorstellingen werden afgezegd, al dan niet met vermelding van nieuwe data. Grotere musea als het Nationaal Glasmuseum en wat verder weg Slot Loevestein sloten hun deuren, kleinere musea als Aqua Zoo zijn de komende tijd eveneens dicht.

Verzamelbeurs

Ook de jubileumeditie van de Leerdamse Verzamelbeurs gaat zaterdag niet door. "We moesten de beurs wel afgelasten. We gaan ver boven de honderd bezoekers, dus hadden we geen keus", vertelt Liset Versluis. "Eigenlijk zaten we er zelf al een poosje over na te denken of we de beurs wel door moesten laten gaan. Na de persconferentie van donderdag was het duidelijk: het werd voor ons beslist. Daar komt bij dat in de hervormde kerken van Leerdam zondag diensten werden gehouden zonder dat de gemeente daarbij aanwezig was. Dan bestaat het niet dat wij in Maranatha, een kerkelijk gebouw, de beurs door laten gaan. Trouwens: onder deze omstandigheden waren er waarschijnlijk ook weinig mensen gekomen."

Teleurgesteld

De Leerdamse is erg teleurgesteld door het besluit. "We hebben er zoveel voor gedaan, alles was klaar. Na de recente publicaties in de pers kregen we allerlei reacties, mensen belden op om spullen te komen brengen; maar dit besluit was onvermijdelijk." Versluis schrapte ook de bingo ten bate van de Roparun die in Heukelum gehouden zou worden. Om de belangstelling 'warm' te houden, prikte ze meteen nieuwe data. "De Verzamelbeurs wordt nu op 29 augustus gehouden, de bingo staat gepland op 10 september. Dus richten we ons daar nu maar op." Overigens werd begin deze week bekend dat ook de Roparun is geschrapt.

Expositie

In Kunst- en cultuurcentrum De Kunstplaats aan de Markt in Leerdam was de expositie 'Oud Leerdam, Leerdam toen en nu' zaterdag nog gewoon te zien. "We zijn open. We hebben de 'mazzel' dat er maar tien tot vijftien mensen per dag een kijkje komen nemen", vertelt Tom van Campenhout. "We zorgen bovendien dat bezoekers gepaste afstand van elkaar houden, we geven elkaar geen hand en er is desinfecterende gel aanwezig. Zolang zich geen grote groepen melden, kunnen we op deze manier open blijven." Vorige week ging de expositie van start. "Het was toen erg druk. Zo'n opening zouden we vanwege het risico nu niet meer kunnen organiseren." Diverse cursussen van de Kunstplaats zijn wel geschrapt, mede door de afzeggingen van deelnemers.


Buurthulp Heukelum

heukelum • Buurthulp Heukelum helpt inwoners die door de maatregelen van de regering rond het coronavirus niet de deur uit kunnen of durven. Mensen in Heukelum die hulp nodig hebben, kunnen Buurthulp Heukelum inschakelen door te bellen naar 06-45558867. "Kunt of durft u de deur niet uit en zijn er dingen die toch geregeld moeten worden, dan kunt u bellen met de hulplijn. Eén van onze buurtambassadrices zal dan in overleg met u een vrijwilliger zoeken, die u kan helpen. Daarbij zullen wel goede afspraken gemaakt worden om mogelijke besmetting met het corona virus te voorkomen", zo meldt Buurthulp Heukelum.