• Bij AH was het zoeken naar de laatste pakken pasta en rijst.
• Bij AH was het zoeken naar de laatste pakken pasta en rijst. Foto: Peter verbeek

Lege schappen door hamsterende klanten

vianen • Vrijwel direct nadat de regering donderdagmiddag de ingrijpende maatregelen als gevolg van het coronavirus bekend had gemaakt werden de supermarkten bestormd door klanten. Binnen de kortste keren werd op tal van schappen misgegrepen omdat ze leeg waren. Verslaggever Petr Verbeek deed vrijdag in Vianen een rondje langs de supermarkten, maar ook vanuit andere kernen van Vijfheerenlanden kwamen soortgelijke verhalen.

"Na de persconferentie, zeg maar vanaf 16:00 uur, is het de rest van de dag de helft drukker geweest dan gebruikelijk op donderdag", zei Max Goossens, mede-eigenaar van AH Vianen. "We hebben de hamsterweken, maar er was nu écht sprake van hamsteren, en dat is vrijdag niet anders geweest. Vóór 8:00 uur stonden er al heel veel klanten te wachten tot we open gingen. Ook toen zijn de schappen geplunderd en we hebben extra personeel ingezet om alles zoveel mogelijk aan te vullen. Opvallend is dat er veel mensen in de winkel zijn geweest die ik hier niet eerder heb gezien. Normaal gesproken ligt de piek bij ons rond Kerstmis en Pasen, maar de omzet die we nu draaien gaat daar zelfs overheen."

Er was vooral veel vraag naar toiletpapier, conserven, zeep, afbakbrood, desinfecterende handgel, soep, rijst, pasta en pastasauzen, houdbare melk en babyvoeding. Op een gegeven moment waren zowel toiletpapier als handgel uitverkocht. "De landelijke voorraad van Ahold wordt nu naar rato over de vestigingen verdeeld, het is afwachten wat bij ons wordt geleverd," merkte Goossens op. Ook bij Jumbo en Coop is sprake geweest van topdrukte. "De klant was bewust op zoek naar de eerste levensbehoeften", constateerde Ronald Janssens, medewerker van Coop Janssens. "Sinds gistermiddag hebben we ontzettend veel mensen in de zaak gehad, en dat leidde links en rechts tot lege schappen. Toiletpapier, medicijnen en houdbare levensmiddelen liepen het hardst. Wat bevoorrading betreft is er niets aan de hand, want er wordt volop geleverd. Vanavond zetten we extra mensen in om de schappen morgenvroeg weer vol te hebben. Want de klant is en blijft koning!"

Gerrit van Bruchem, eigenaar van Jumbo Vianen, sprak van een heksenketel. "Het ging zó hard dat mensen mis gingen grepen omdat bepaalde artikelen helemaal op waren. Met name de vakken met groente, vlees en houdbaar brood zijn compleet leeg getrokken. Ook was er veel vraag naar paracetamol en schoonmaakartikelen. We hebben gigantische omzetten gedraaid. Leuk voor dit moment, maar we weten dat de keerzijde gaat volgen. Alle kassa's hebben continu op volle toeren gedraaid, al waren er gelukkig ook momenten dat de rijen wat korter waren. Maar al die drukte is nergens voor nodig want er zijn meer dan voldoende voorraden. Pas als er een kink in de kabel zou komen bij het distributiecentrum zitten we écht in de problemen."

Bij de Aldi waren vrijdag rond het middaguur alle winkelkarretjes in gebruik. Klanten stonden buiten te wachten tot er een beschikbaar was. Daar waren eveneens tal van schappen waar een orkaan doorheen was gegaan, en achter elke kassa stonden rijen van vijftien tot twintig klanten die hun boodschappen af wilden rekenen. Gezien de smalle paden was het onmogelijk om de schappen op die plaatsen bij te vullen.