'We denken ten onrechte grip te hebben op ons leven'

leerdam • Volgens Gert-Jan van den Brink, waarnemend scriba van de Gereformeerde Gemeente in Nederland in Leerdam (Sealthiël) laat God door het coronavirus zien dat de mens beperkt is. "We denken grip te hebben op ons leven, maar merken nu dat we in alles afhankelijk zijn van Hem."

Van den Brink stelt vast dat kerkenraden voor een lastige afweging staan. "We nemen enerzijds onze verantwoordelijkheid en doen er alles aan om verspreiding te voorkomen, anderzijds willen we als kerk samenkomen om de Naam des Heeren aan te roepen." Uitgangspunt van de kerkenraad van Sealthiël was zondag om de diensten waar mogelijk door te laten gaan, maar anderzijds de oproep van de overheid in acht te nemen. "We hebben grieperige en verkouden mensen gevraagd thuis te blijven. Datzelfde verzoek hebben we aan oudere, kwetsbare en zieke gemeenteleden gedaan. Daarnaast hebben we de mensen gevraagd zoveel mogelijk thuis – via kerktelefoon of internet - te luisteren. Degenen die toch de dienst bij wilden wonen, hebben we verzocht zich zoveel mogelijk over de kerkzaal te verspreiden."

Ook de hersteld hervormde gemeente van Leerdam-Oosterwijk zette haar deuren open, omdat de diensten door minder dan honderd mensen bezocht worden. Zaterdag stuurde de kerkenraad een brief/mail naar de gemeenteleden waarin die werden verzocht om als familie bij elkaar te gaan zitten. Het doorgeven van snoeprollen werd ten zeerste afgeraden, er werd geen kindercrèche gehouden en de collecten werden bij de uitgang gehouden, waarbij de gemeente werd verzocht de kerk rij voor rij te verlaten om een 'opeenhoping' van mensen te voorkomen. De kerkdienst werd bezocht door circa 40 tot 45 gemeenteleden. Hoe snel de ontwikkelingen gaan, bleek uit het feit dat de kerkenraad – vanwege de vermoedelijke sluiting van de scholen – voor de dienst besloot een aantal verenigingsactiviteiten te schrappen, waarvan zaterdag nog werd gemeld dat ze door zouden gaan.