Coronamaatregelen klap voor horeca

leerdam • De maatregelen om het coronavirus te bestrijden, betekenen een forse klap voor de horeca. Veel bedrijven zijn tot en met 6 april gesloten.

"We hoorden het zondagmiddag en moesten binnen een half uur ons restaurant sluiten", zegt Marco Vink van Pannenkoekenrestaurant Onder de Pannen in Leerbroek. "Wie binnen was, mocht zijn bord nog leeg eten, om zes uur ging de deur op slot." Vink noemt de situatie een 'klap voor zijn bedrijf'. "Ons restaurant is er niet op ingesteld om te bezorgen, wel bieden we van vrijdag tot en met zondag op bepaalde uren de mogelijkheid om maaltijden af te halen. We hopen dat alles snel weer normaal is."

Ook bij Snackbar 'Lekker van Lucky's' aan het Burgemeester Meesplein in Leerdam kunnen klanten binnen niet meer terecht. De snackbar biedt wel de mogelijkheid van 11:30-20:45 uur online bestellingen uit te voeren. Die bestelling wordt gekoppeld aan een afhaaltijd. "Wij brengen uw bestelling buiten op de afgesproken tijd", staat op de website van de cafetaria.

Domino's Pizza in de Kerkstraat in Leerdam probeert er het beste van te maken. "Maandag werd duidelijk dat we mogen blijven bezorgen en dat klanten pizza's af mogen halen", vertelt pr-manager Marianne Kemps. "De veiligheid van klanten en personeel staat op de eerste plaats. Vandaar dat we kiezen voor 'contactloos bezorgen'. De klant bestelt de pizza online en rekent zo ook af. De bezorger plaatst de pizza voor de deur, belt aan en houdt twee meter afstand. De klant kan de pizza dan mee naar binnen nemen. Zodra de deur dicht is, pakt de bezorger de pizzawarmer en vertrekt." Maandag werd duidelijk dat het ook is toegestaan pizza's af te halen. "Klanten kunnen precies zien wanneer de pizza in de oven gaat en wanneer die klaar is. In de winkel is maximaal een klant toegestaan, anderen moeten buiten wachten. Ook daar moeten klanten gepaste afstand van elkaar houden. We doen er alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken, maar we houden ons wel strikt aan de regels", benadrukt Kemps.

De situatie brengt ondernemers tot creatieve oplossingen. De uitbaters van 't Veerhuys in de Kerkstraat laten via Facebook weten dat ze klanten de mogelijkheid bieden een lekkere lunch op te komen halen. René Middag van Koffie in de bakkerij stelt 'Overlevingspakketten' samen die online kunnen worden besteld en thuis worden afgeleverd. Het bedrijf leek dicht te gaan, via facebook meldt René Middag dinsdag dat zijn zaak toch weer open is.

Restaurant De Nieuwe Pauw aan de Tiendweg moet het vooral hebben van klanten die komen wokken en wordt daarom zwaar gedupeerd door de maatregelen. "Al zagen we het wel aankomen. Dit is voor iedereen een moeilijke tijd, ook voor ons. Ik hoop van harte dat het virus goed wordt aangepakt, dat is nu het belangrijkste", aldus de eigenaar. Afhalen was bij De Nieuwe Pauw altijd al een optie, nu wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om maaltijden te bezorgen. "We overwegen alle opties. De veiligheid van onze klanten en werknemers komt daarbij op de eerste plaats." Hoe groot de schade voor het restaurant is, durft de ondernemer nu nog niet te zeggen. "Het zijn heel onzekere tijden. Doorslaggevend is nu vooral hoe lang het gaat duren."

André Bijl