• In Leerdam en omgeving bleven, net als in de Alblasserwaard, de kerken zondag grotendeels leeg. Wel werden er internetdiensten gehouden.
• In Leerdam en omgeving bleven, net als in de Alblasserwaard, de kerken zondag grotendeels leeg. Wel werden er internetdiensten gehouden. Foto: Rick den Besten

'In deze situatie staan we als mens machteloos'

'Het is zoeken naar het juiste evenwicht'

leerdam • Daarnaast gaven veel kerkenraden zondag een eigen invulling aan de situatie. "Het is zoeken naar het juiste evenwicht." De kerkenraden van de Grote Kerk en de Pauluskerk – hervormd PKN – in Leerdam volgden de adviezen van de overheid op en hielden zondag geen publieke samenkomsten. Wel werden zogenaamde 'online' kerkdiensten gehouden. Deze diensten werden op de gebruikelijke tijdstippen uitgezonden vanuit beide kerken. "We zijn door en met het Woord verbonden via internet of kerkradio", lieten beide kerkenraden hun leden weten.

De kerkenraden kozen daarbij voor een opmerkelijke variant: de predikant, de dienstdoende ambtsdragers, organist en koster waren wel in de kerk aanwezig. Alle andere gemeenteleden werd gevraagd thuis de eredienst mee te beleven. Daar mee te bidden en te danken, het gekozen bijbelgedeelte mee te lezen en te zingen. De kerkenraden gaven aanvullende tips hoe de diensten zo goed mogelijk – eventueel achteraf – beluisterd konden worden. Op de website www.hervormdleerdam.nl staan ook diverse activiteiten die de komende periode wordt afgelast, zoals Samen eten in de Pauluskerk en Paasavonden en –middagen.

Slotavond

"Ook de slotavond van de catechisatie, waar maandag een grote groep jongeren bij elkaar zou komen, is afgelast", vertelt Hans Verhoeven, scriba van de kerkenraad Centrum-oost. "De rest van het jeugdwerk – waar het gaat om kleinere groepen – gaat voorlopig wel door. Het is nu zaterdag, maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat de situatie per dag kan veranderen."

Beide kerkenraden hebben vergaderd over de gang van zaken rond de eredienst. "Uiteindelijk hebben we besloten geen gewone kerkdiensten te houden. Het is een grote verantwoordelijkheid om mensen in deze situatie bij elkaar te brengen."

Gebed

"Anderzijds is onze dominee bezig met een prekenserie, zijn er kinderen geboren, is er iemand overleden en zijn er zieken in de gemeente. Al die mensen wilden we graag opdragen in het gebed, zodat we toch heel graag een kerkdienst wilden beleggen. Vandaar dat we voor deze oplossing hebben gekozen, waarin we proberen een balans te vinden tussen onze verantwoordelijkheid en ons gezonde verstand aan de ene kant en de behoefte om als gemeente samen te komen aan de andere kant." Verhoeven constateert dat van deze crisis een duidelijke boodschap uitgaat: "We denken als mensen vaak dat we alles in de hand hebben, nu blijkt dat we in zo'n situatie machteloos staan."

André Bijl