Maatregelen om schade te beperkten

vijfheerenlanden • Het college van B en W van de gemeente Vijfheerenlanden blik alvast vooruit naar de komende jaarwisseling.

In een raadsinformatiebrief laat het college weten dat de schade tijdens de afgelopen jaarwisseling hoger was dan het jaar ervoor: "Kijkend naar de totale schades zien we een stijging van 20.000 euro aan materiële schade over de gehele gemeente Vijfheerenlanden." Het college heeft inmiddels een aantal maatregelen in gedachten die de schade tijdens oud en nieuw zou moeten beperken. Landelijk is er voor de komende jaarwisseling al een grote verandering doorgevoerd: voor consumenten is het niet meer toegestaan om categorie F3 vuurwerk (vuurpijlen en knalvuurwerk) af te steken. Dat biedt ook mogelijkheden, zo laat het college weten: "Door het landelijke verbod is het een mogelijkheid om vuurwerkshow(s) te organiseren." Naast vuurwerk, zorgen ook vreugdevuren voor problemen. Het college onderzoekt of deze verboden kunnen worden, of in ieder geval vergunningplichtig gemaakt kunnen worden.

Maar er zijn meer maatregelen genomen. Zo wordt al vanaf het begin van 2020 langsgegaan bij scholen met als thema 'hoe houden we de jaarwisseling leuk'. Verder zal er nog bekeken worden hoe en òf de mobiele camera op een hotspot ingezet kan worden. Voor de wijk De Hagen in Vianen, waar afgelopen jaarwisseling de ME werd ingezet, wordt gekozen voor een 'sociale aanpak'. De gemeente spreekt van een traject waarin 'verbintenis wordt gezocht en wordt gekeken hoe de wijk een positievere uitstraling kan krijgen'.