Gemeente VHL erkent echter niet aansprakelijkheid

Reserve 'Niemans' naar 40,8 miljoen

vianen • Het totale bedrag van deze voorziening komt daarmee uit op 40,8 miljoen euro. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het voorstel van het college.

"Het betreft een ophoging voor de dekking van de mogelijke hoogte van de claim, aangevuld met de te verwachten juridische kosten op dit dossier", schrijft het college in het raadsvoorstel. Deze post is gebaseerd op het arrest van het Hof, die nadelig uitpakte voor de voormalige gemeente Vianen en diens rechtsopvolger Vijfheerenlanden. De uitspraak van het Hof is vorig jaar door de Hoge Raad bevestigd.

Het creëren van een voorziening van 40,8 miljoen betekent volgens B&W niet dat de gemeente hiermee ook de aansprakelijkheid erkent ter grootte van het gereserveerde bedrag. Het is wel zo dat de gemeente op basis van het voorzichtigheidsprincipe verplicht is dit bedrag op te nemen in de voorziening. "Wij zullen uiteraard alle (juridische) mogelijkheden benutten om dit bedrag neerwaarts bij te stellen naar een volgens ons acceptabel en reëel niveau." Burgemeester Fröhlich bevestigde dat vorige week: "We denken niet dat het dat bedrag het wordt. We gaan uit van een gunstiger scenario."

Geheimzinnig

Er werd tot nu toe altijd zeer geheimzinnig gedaan over het bedrag waar de gemeente Vianen en daarna de gemeente Vijfheerenlanden rekening mee moest houden in verband met de miljoenenclaim van Niemans Beton. De gemeenteraad werd regelmatig onder strikte geheimhouding op de hoogte gehouden. Duidelijk is inmiddels wel dat er al jarenlang rekening wordt gehouden met veel hogere bedragen dan het bod van de gemeente richting Niemans Beton van aanvankelijk 1,5 miljoen en later 10 miljoen euro. De gemeente Vianen heeft namelijk altijd een zeer ruime (officieel niet geoormerkte) algemene reserve gehad van enkele tientallen miljoen euro's. Veel hoger dan de fusiepartners Leerdam en Zederik.

Grondruil

De zaak Niemans loopt al sinds de jaren zeventig. Toen besloten het toenmalige Industrieschap Hagestein-Vianen en Niemans Beton tot een grondruil. Niemans verwachtte daarmee marktleider te kunnen worden in Nederland. Er kwam echter een kink in de kabel, toen en paar jaar later bleek dat het Industrieschap de grond nog niet had verworven. Ook werd de grond aangeboden voor een hoger bedrag dan was afgesproken. Pas in 1982 werd de grondtransactie definitief beklonken. Niemans stelde de gemeente Vianen, rechtsopvolger van het Industrieschap, aansprakelijk voor de gederfde winst. Niemans werd begin jaren tachtig in het gelijk gesteld door de rechter, ook in hoger beroep en in cassatie.

Schadebedrag

Sinds die tijd wordt gesteggeld over de hoogte van het schadebedrag. In 1990 legde Niemans een claim van (omgerekend) 53 miljoen euro neer bij de gemeente. De gemeente Vianen heeft dit altijd een absurd hoog bedrag gevonden. Drie jaar geleden kwam men met een tegenbod van 1,5 miljoen euro. Officieel was een bedrag van 10 miljoen gereserveerd. In augustus 2017 kwam het gerechtshof 's Gravenhage met een tussenvonnis. Het ging in dat vonnis vooral over de systematiek van schadeberekening.

De Hoge Raad heeft het vonnis vorig jaar bekrachtigd en de zaak weer terugverwezen naar het gerechtshof. Het is nog niet duidelijk wanneer het juridische proces wordt vervolgd.