• Sedumplantjes in strijd tegen afvaldumpingen.
• Sedumplantjes in strijd tegen afvaldumpingen. Foto: Mimi van Rossem

Sedumplantjes bij ondergrondse containers

'Afval naast containers is onwenselijk'

leerdam • Leerlingen van groep 5 van CBS Klim Op hebben samen met wethouder Christa Hendriksen de officiële opening van Leerdams eerste vergroende containers verricht. Voorafgaand heeft een medewerker van Waardlanden uitgebreid in de klas verteld waarom afvalscheiding zo belangrijk is. Hierna werd de kennis van de leerlingen over afvalscheiding en soorten afval getest tijdens een milieu quiz. Er was één leerlinge die alle vragen goed had en zij mocht samen met chauffeur van de afval ophaalwagen van Waardlanden één van de ondergrondse afval bakken uit de grond omhoog halen. Hierin zat tot grote verrassing van de leerlingen nu eens niet plastic afval, maar gele gerecyclede tennisballen. Voor ieder kind één.

Dumpingen

Sinds het plaatsen van de ondergrondse containers wordt er geregeld grote huishoudelijke en groot afval naast de bakken gedeponeerd. Dit tot grote ergernis van gemeente en omwonenden. Vaak waren van deze illegale dumpingen foto's op de sociale media te zien. Ook Wijkraad West kreeg geregeld vanuit de wijk signalen dat er op sommige plekken wel erg veel huisvuil wordt gedumpt. De wijkraad heeft naar aanleiding van de klachten verschillende keren bij de gemeente aan de bel getrokken om aandacht te vragen voor dit probleem. Ook heeft de Wijkraad toenmalig wethouder Teus Meijdam en Waardlanden directeur Ton Versteeg uitgenodigd om ter plaatse de situatie te bekijken. Hierop is er een werkgroep 'Aanpak Afvaloverlast' in het leven geroepen. Ook is tijdens een informatie avond die in mei 2018 is gehouden, door de toenmalige raadsleden een intentieverklaring getekend waarin zij toezegden zich in te spannen om het afvalprobleem aan te pakken. In november datzelfde jaar heeft de gemeenteraad een budget van 35.000 euro beschikbaar gesteld om het goed afval scheiden te promoten. Waardlanden legde hier nog eens 30.000 euro bij.

In november van 2018 werd in de wijk 'Achter de Pijp' de aftrap gegeven van het afvalproject. Hierbij waren Waardlanden, de gemeente, de wijkagenten en de Kringloop Leerdam aanwezig. Allen werken samen voor een schone en hele wijk. Ook hebben leerlingen van het Heerenlanden College filmpjes over het dumpen van afval gemaakt die op de site van Waardlanden zijn geplaatst.

Nieuw leven

Echter door de herindeling van de gemeente en bestuursveranderingen bij Waardlanden lag het project even stil. Met het aanbrengen van de sedumranden rondom de containers is het project nieuw leven ingeblazen.

Wethouder Christa Hendriksen merkte tijdens het reguliere persgesprek op: "Dit is de eerste stap. We gaan nu kijken welk effect deze vergroening van de containers oplevert. Daarna gaan we bekijken wat we meer kunnen doen, want afval naast de containers is echt onwenselijk. Het gebied ziet er onverzorgd uit en het is voor de gemeente veel werk om iedere keer alles op te moeten ruimen."

"Mensen moeten afval als grondstof voor nieuwe producten gaan zien. Dat kan alleen als de mensen hun afval goed gescheiden aanbieden. Zakken die naast de containers worden gedumpt komen sowieso bij het restafval terecht."

De sedumbakken zijn ontworpen door het Nijmeegse bedrijf ANCD. Voorlichtster Jette van Bergen vertelt: "Omdat er vanuit de gemeenten in Nederland steeds meer de vraag kwam van een duurzame variant op de kunststof bloemetjes die tot nu toe bij containers werden geplaatst, hebben wij deze sedumranden ontworpen. Deze plantjes zijn heel geschikt omdat zij het regenwater opvangen en opslaan en zij hebben geen onderhoud nodig. Nu staan de plantjes er nog minnetjes bij, maar in het voorjaar krijgen zij mooie kleurige bloemetjes."


Mimi van Rossem