• Mevrouw Appel onthult officieel de wensboom.
• Mevrouw Appel onthult officieel de wensboom. Foto: Mimi van Rossem

Houten wensboom in Huis ter Leede

leerdam • In de hal van Huis ter Leede in Leerdam staat sinds vorige week een houten wensboom. Alle bewoners of deelnemers aan de dagbesteding mogen een wens of idee in deze boom hangen. Mevrouw Appel (91) bewoonster van het huis, had de eer om met het doorknippen van een rood lint deze bijzondere boom te onthullen.

De boom is gerealiseerd op initiatief van de activiteitenbegeleiders Anke Zondag en Kimberly Maas en teamcoach Marcel Bode. Bewoners en cliënten van de thuiszorg en dagbesteding kunnen hier hun wens in hangen. Voorlichtster Iris Stekelenburg vertelt dat er al een wensposter hing in de huiskamer van De Brug, waar mensen die hier voor de dagbesteding komen hun wens konden opschrijven.

Stekelenburg: "Maar toen wij zagen hoe mevrouw Appel genoot toen haar wens uit kwam om haar oude vriendin te bezoeken, en de blijdschap in mevrouw Appel haar ogen zagen toen zij na jaren haar vriendin terug zag, bedachten wij dat het mooi zou zijn als in de hal een centrale wensboom kwam te staan waar iedereen zijn of haar wens in kan hangen. We gaan per wens in overleg met de familie om te bekijken wat er mogelijk is. Soms weet de familie niets af van de wens van de oudere. Ook hopen wij door de wensboom meer inzicht te krijgen wat er bij de bewoners leeft."

Als voorbeeld vertelt Stekelenburg over een recente wens die vervuld is. "Een bewoonster wilde zo graag eens pannenkoeken gaan eten in Leerbroek. Nou dat was snel met de familie, die hier geen weet van had, geregeld. Soms weten familieleden helemaal niet wat hun ouders graag willen omdat zij dit niet aan hen vertellen. Wat ook erg fijn is, is dat nu we de Johanniterbus hebben waardoor wensen soms gemakkelijker te realiseren zijn."

Zo ook de wens van mevrouw Appel. Nadat zij het lint had doorgeknipt liet zij trots een foto zien waarop zij met haar oude vriendin te zien is. Jarenlang koesterde mevrouw Appel de wens om haar in Woudenberg wonende vriendin nog een keertje te zien. Ze had haar in geen jaren gezien omdat beiden geen vervoer hadden. Door de komst van de Johanniterbus kon deze wens van de hoogbejaarde dame in vervulling gaan. "We hebben elkaar in ons leven en lange vriendschap nog nooit gekust en omhelsd, maar nu wel. Ik heb genoten deze dag en hoop dat er veel wensen die in de boom worden gehangen vervuld gaan worden. "

Als een wens te duur is dan gaat het Huis ter Leede samen met de familie alle mogelijkheden bekijken en eventueel samen een sponsor zoeken als de wens nogal duur uitvalt. Stekelenburg: "We kunnen heus niet alles betalen hoor, want we hebben geen pot met goud."

De wensboom is gemaakt door Anouschka Brom van Happy Spirits en mede mogelijk gemaakt door Effe Anders uit Leerdam en Garage Blitterswijk uit Schoonrewoerd. Naast de boom staat een doos waarin kartonnen hartjes en pennen liggen. Op deze hartjes kan de wens worden geschreven en met het bijbehorend touwtje in de boom worden gehangen.