Maatregelen dienen hooguit ter ontmoediging van sluipverkeer

Sluipers pas weg na verbreding A2

west betuwe • Dat was de conclusie tijdens de 'beeldvormende voorronde' in Geldermalsen die gewijd was aan het sluipverkeer tussen Beesd en Waardenburg. De kernen hebben steeds meer last van sluipverkeer. Tijdelijke verkeerslichten op de Parkweg en Veerweg in Beesd haalden niets uit, waarna de raad 100.000 euro beschikbaar stelde om een verkeersplan voor Beesd op te stellen. Bovendien werd een verkeersonderzoek gehouden. Het rijk zoekt samen met de provincies Noord-Brabant en Gelderland, gemeente 's-Hertogenbosch en Regio Rivierenland naar een oplossing. De enige echte oplossing is de verbreding van de A2, maar het duurt zeker tot 2030 voor dat project klaar is. Ook wordt gekeken naar maatregelen, zoals de aanleg van carpoolplekken, de uitbreiding van P&R-terreinen en toeritdosering bij opritten. West Betuwe vindt dit een doekje voor het bloeden en constateert dat hierdoor het sluipverkeer nooit helemaal verdwijnt.

Maatregelen

Vandaar dat het college maatregelen wil nemen om de overlast te beperken. Er liggen drie opties. De eerste maatregel is de duurzaam veilige inrichting van de Schuttersweg en de Boutensteinseweg – onder meer door de aanleg van extra plateaus – en het instellen van eenrichtingsverkeer op de A. Kraalweg in Beesd. Dit pakket kost 100.000 euro. De tweede variant is de plaatsing van een verkeerslicht op de Boutensteinseweg tussen Rumpt en Haaften. Dat stoplicht komt op het viaduct over de A15 te staan. Het verkeer uit beide richtingen wordt om en om doorgelaten en de stopstrepen worden zo ver van elkaar gelegd dat bestuurders elkaar niet kunnen zien. Dat verkleint het risico dat weggebruikers door het rode licht rijden. Het verkeerslicht maakt de route een stuk onaantrekkelijker voor sluipverkeer, maar is ook nadelig voor inwoners en bedrijven. Deze maatregel kost 150.000 euro. Het derde pakket is het invoeren van eenrichtingsverkeer op de Schuttersweg in Beesd. Dit kost maar 3.000 euro, maar heeft als nadeel dat het dorp in tweeën wordt gesplitst. Het college stelt voor om pakket een uit te voeren, pakket twee als optie voor de toekomst mee te nemen in de Perspectiefnota en het eenrichtingsverkeer in Beesd te schrappen.

De reacties van de inwoners waren niet mals. Geen enkele optie kreeg de handen op elkaar. "Veel beloven, weinig geven, doet de gek in vreugde leden. Dit lost niets op", zei een van de aanwezigen. "We zijn al drie jaar bezig en er gebeurt niets", vond een ander. En: "Wij stuiteren met onze landbouwvoertuigen over die plateaus, sluipers rijden er met hun leasebak met 120 overheen." Kern van de kritiek: inwoners en agrariërs ondervinden last van de maatregelen, terwijl de sluipers blijven komen. "Ga handhaven, zet er agenten bij." Bewoners van de Kraalweg verzetten zich met hand en tand tegen het invoeren van eenrichtingsverkeer. "Bij ons komt helemaal geen sluipverkeer." De gemeentelijke verkeersdeskundigen legden uit dat de maatregelen erop gericht zijn het onderliggende wegennet onaantrekkelijker te maken, zodat het sluipverkeer langer op de A2 blijft. Conclusie na een pittig debat: zolang de A2 niet verbreed is, blijft de druk op provinciale en gemeentelijke wegen groot. De gemeente kan hooguit maatregelen treffen om het sluipverkeer te ontmoedigen. Als de vergadering doorgaat, neemt de gemeenteraad op 31 maart een besluit over de varianten. Al constateerde avondvoorzitter Jan van den Broek dat het verzet van de inwoners zo groot is dat het voorstel eigenlijk niet 'besluitrijp' is.