West Betuwe aan de slag met sluipverkeer

west betuwe • De gemeenteraad van West Betuwe buigt zich deze maand over het toenemende sluipverkeer in de kleine kernen. Sinds een aantal jaren neemt de overlast van sluipverkeer door de kernen weer toe. Dit wordt veroorzaakt door de stagnerende doorstroming op de rijkswegen A2 en A15. Op verschillende niveaus wordt aan een oplossing gewerkt.

De fractie van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe vroeg vorige week tijdens de raadsvergadering in een motie alvast aandacht voor het sluipverkeer in Waardenburg en Haaften.

Het college werd verzocht om op zeer korte termijn verkeersmaatregelen te nemen om het sluipverkeer te ontmoedigen door het plaatsen van borden en het nemen van snelheidsbeperkende maatregelen. De andere fracties vonden de motie weliswaar sympathiek, maar willen het probleem liever integraal behandelen met alle andere sluipverkeerssituaties in de gemeente. Zoals bijvoorbeeld in Beesd.

Klachten

Er zijn volgens de fractie van LLBWB vooral veel klachten over de situatie op de Zandweg/Rijweg in Waardenburg en de Spintkampweg in Haaften. Bij filevorming op de A2/A15 lopen ook de N830 (Steenweg) en de Marijkeweg vol. Bestuurders worden vaak via hun navigatiesysteem op deze alternatieve routes gewezen.

Op deze lokale wegen wordt vaak veel te hard gereden, terwijl deze wegen daartoe niet zijn toegerust. "Het gevolg is dat ook deze wegen, met name doordeweeks tussen 16:00 en 18:00 uur, volkomen dichtslibben", aldus de fractie van LLBWB. Bedrijven hebben daardoor een logistiek probleem. En ook de veiligheid van langzame verkeersdeelnemers kan niet worden gewaarborgd, terwijl hulpverleners niet of niet tijdig op de afgesproken tijd bij een calamiteit kunnen zijn.

Wethouder Ed Goossens zei in een reactie dat hij veel van de in motie genoemde punten herkent. "Maar we moeten wel alert zijn op het plaatsen van borden. Want als het alleen een cosmetische maatregel betreft, kunnen we niet handhaven." Goossens gaf ook het advies om de motie aan te houden. Daar voelde LLBWB-fractievoorzitter Petra van Kuilenburg niets voor. "De situatie is echt levensbedreigend. Moeten er eerst ongelukken gebeuren? Als we op Rijkswaterstaat moeten wachten duurt het nog zeker tien jaar."