Diabetescontrole ogen

regio • Diabetes is een van de meest voorkomende systemische ziektes in Nederland. Door deze aandoening heeft men een hoog bloedsuikergehalte. Bij diabetespatiënten is het lichaam minder gevoelig voor insuline, of maakt het lichaam te weinig insuline aan. Als gevolg hiervan kan de patiënt diabetes retinopathie ontwikkelen.

Dit is een beschadiging in het netvlies van de kleine bloedvaatjes door een te hoog suikergehalte in het bloed. Lang niet iedereen die last heeft van diabetes, ervaart klachten. Daarom is het belangrijk voor diabetespatiënten om met enige regelmaat het netvlies door een optometrist of oogarts (op verwijzing) te laten controleren.

Tien huisartspraktijken uit Leerdam en Herwijnen, aangesloten bij Huisarts en Zorg, zijn dit jaar een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Versluis Optiek in Leerdam om deze controles te laten uitvoeren. De ogen worden uitgebreid gecontroleerd, de oogdruk wordt gemeten en het netvlies wordt middels een foto gescreend en beoordeeld op eventuele beschadigingen. Op doorverwijzing van de aangesloten huisartsenpraktijk voert de optometrist van Versluis Optiek de diabetescontrole voor de ogen uit. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de huisartsenpraktijk of Versluis Optiek, 0345-611308.