SGP-er Geluk: 'College schiet uit de bocht'

vijfheerenlanden • SGP-leider Evert Geluk is het niet eens met de manier waarop B&W van Vijfheerenlanden de inwoners aanspreekt in officiële brieven. Dat bleek tijdens de commissie Algemene Zaken waar deze kwestie op de agenda stond.

Om uitvoering te geven aan een motie, waarin de raad B&W vroeg de LHBTI-emancipatie te bevorderen, kiest de gemeente voor een genderneutrale communicatie met haar inwoners. Sinds vorige maand worden die in een brief niet meer aangesproken met 'Geachte meneer of mevrouw', maar met hun voor- en achternaam: 'Beste Pietje Puk'. Als de namen niet bekend zijn of de brief gericht is aan de inwoners van een straat, wijk of kern wordt begonnen met 'Beste inwoner(s) van gemeente Vijfheerenlanden'. De plannen schoten bij de SGP in het verkeerde keelgat. Voorman Geluk stelde schriftelijke vragen over het onderwerp en peilde vorige week de mening van de andere fracties. "Ik ben vandaag een aantal malen aangesproken met 'meneer Geluk' en ook vanavond spreken we elkaar aan met 'meneer' en 'mevrouw'. Dat getuigt van respect én van het feit dat we biologisch een geslacht hebben meegekregen", zei hij. Geluk vroeg zich af of het genderneutraal communiceren past bij de uitwerking van de motie, waar de SGP overigens tegen stemde. "Zijn de LHBTI-inwoners hiermee geholpen? Voelen ze zich hierdoor veiliger? De SGP wil de problematiek van LHBTI-ers niet bagatelliseren, maar gaat u niet voorbij aan het feit dat het grootste gedeelte van onze gemeente niet tot die gemeenschap behoort. Wordt de meerderheid zo geen minderheid?"

Beleefd

Geluk vindt het gebruik van de voornaam als aanspreektitel niet beleefd. Hij wees op zijn vader van 93. "Zijn hele leven is hij 'meneer' genoemd. Hij wil geen brieven ontvangen met zijn voornaam. Ik denk dat velen in onze gemeente er ook zo over denken. U schiet met uw communiceren volledig uit de bocht." Geluk had ook geen goed woord over voor 'beste inwoner' of 'beste bewoner van dit pand'. "Kouder en killer kan het niet."

De meeste fracties toonden begrip voor de argumenten van de SGP-er, maar de overgrote meerderheid steunde toch de aanpak van B&W. GroenLinks-voorman Erik van Doorn benadrukte dat een democratie staat of valt met de manier waarop de meerderheid met de minderheid omgaat. "Mensen die aangesproken worden met 'man' of 'vrouw', maar zich anders voelen, kunnen daar veel pijn door ervaren. Dat gaat dieper dan dat mensen vinden dat ze niet respectvol worden aangesproken. Laten we omwille van de enkeling die zich diep gekwetst voelt dit beleid doorvoeren."

Prachtig

CDA-er Kees Bel: "Het zou prachtig zijn om mensen die zich tot nu toe niet gehoord of gezien voelden er zo bij te betrekken." Ook PvdA-woordvoerder Christel van 't Pad steunde het nieuwe beleid: "Ik snap dat mensen van een andere generatie het prettig vinden om op een bepaalde manier aangesproken te worden, maar we zien het probleem niet zo. De communicatie verandert met de tijd." D66-woordvoerder Breur was blij met de stappen die gezet worden om de positie van de LHBTI-gemeenschap te bevorderen en discriminatie tegen te gaan. Anderzijds had hij begrip voor de zorgen van de SGP. "Ga in gesprek met belangenorganisaties. Kijk wat er plaatselijk speelt en ga uit van de lokale situatie", zei Breur die B&W vroeg om snel met een startnotitie te komen. Daar was Hans van den Berg het namens VHL Lokaal roerend mee eens. "De motie vroeg het college om met een startnotitie te komen. Als dat was gebeurt, hadden we dit niet hoeven te bespreken", zei Van den Berg die benadrukte dat de meerderheid de minderheid moet beschermen. "Maar we hoeven ze niet te betuttelen en namens hen te spreken." ChristenUnie-woordvoerder Gert Schut relativeerde de kwestie. Hij stuurde onlangs een mailtje naar een ambtenaar dat begon met 'best mens'. "Een paar dagen later kwam ik haar tegen en vroeg wat ze van dat mailtje vond. Ze had het niet eens opgemerkt. Conclusie: de gemeente moet zorgvuldig omgaan met de aanhef, maar een heldere en begrijpelijke inhoud is belangrijker." Na afloop van het debat 'beloofde' Geluk op de zaak terug te komen. Het is nog niet bekend hoe hij dat gaat doen. "Ik ga nu eerst overleggen met de fractie."

André Bijl