• Liset Versluis zoekt sigarenbandjes en postzegels uit voor de Verzamelbeurs.
• Liset Versluis zoekt sigarenbandjes en postzegels uit voor de Verzamelbeurs. Foto: André Bijl

Volop nostalgie bij tiende Verzamelbeurs

leerdam • Verzamelbeurs Leerdam viert haar tweede lustrum. De tiende beurs wordt gehouden op zaterdag 21 maart van 10:00-16:00 uur in gebouw Maranatha aan de J.A. Burgerstraat 1 in Leerdam. De entree is gratis.

De beurs wordt al die jaren georganiseerd door Liset en Arie Versluis. "De beurs begon destijds als activiteit van de postzegelvereniging. Die zocht leden. Eerst hielden ze een open dag, later besloten ze de activiteit breder op te zetten. Ze nodigden handelaren uit en organiseerden in april 2011 de eerste Verzamelbeurs. Het werd een leuke dag die om een vervolg vroeg," vertelt Liset Versluis. De beurs werd met het jaar groter. "Het eerste jaar trokken we 300 tot 400 bezoekers, vorig jaar kwamen er al gauw 700 belangstellenden. Een aantal jaren hebben we de Verzamelbeurs gecombineerd met de Legofreaks. Het werd toen zo druk dat we een hal naast Maranatha hebben gezet." Inmiddels hebben de Legofreaks hun eigen evenement en ligt het aantal bezoekers van de Verzamelbeurs stabiel rond de 700. "Het leuke is dat er op deze tiende beurs drie standhouders komen die alle jaren geweest zijn. Bezoekers én standhouders zijn enthousiast over de sfeer op de beurs. 'In Leerdam is het altijd zo gezellig', zeggen ze. Dat klopt ook wel. De hele buurt loopt binnen om een kijkje te nemen."

De tiende Verzamelbeurs is gevarieerd van opzet met onder meer postzegels, munten, ansichtkaarten, speldjes, suikerzakjes, sigarenbandjes, miniatuurauto's en stripboeken. "De nostalgie viert hoogtij. Bezoekers vinden het prachtig om al die dingen van vroeger terug te zien. Oude herinneringen komen boven. Dat merk je aan al die enthousiaste reacties: 'moet je kijken wat leuk, die spaarden wij vroeger ook', hoor je dan. Ook oude ansichtkaarten zijn erg geliefd, vooral die zwart-witte." Volgens de Leerdamse zit het 'verzamelen' de mensen in het bloed. "Het is van alle tijden. Flippo's, voetbalplaatjes, elke generatie heeft zijn eigen objecten. Als er nu een spaaractie is, raakt de jeugd nog net zo enthousiast als wij vroeger."

De meeste standhouders op de beurs staan er voor zichzelf, van een aantal gaat de opbrengst naar een goed doel. "Een standhouder verkoopt voor Kerk in Actie, de Boekenmarkt schenkt de opbrengst aan de Aidswezen in Afrika. De catering wordt verzorgd door jeugdvereniging Ichtus die geld inzamelt voor een werkvakantie in Wit Rusland. En zelf ben ik actief voor de Stichting Hulphond."

Liset Versluis wordt bedolven onder allerhande verzamelobjecten voor het goede doel. "Ik zet advertenties op Marktplaats, mensen sturen van alles op en brengen ook op de beurs zelf allerlei dingen mee. Soms ga ik met meer spullen naar huis dan ik had meegenomen." Liset en Arie kijken uit naar de tiende editie. "We hopen op een prachtige beurs, waarop we de gezelligheid en het enthousiasme van voorgaande jaren evenaren."