Geen oplossing spoor- overgang Leerdam

leerdam • ProRail heeft nog steeds geen oplossing gevonden voor de lange wachttijden bij de spoorovergangen in het centrum van Leerdam. Dat heeft ProRail de gemeente begin deze maand meegedeeld.

Reden van de nieuwe vertraging is dat het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO) dat de 'dichtligtijden' – de tijd die slagbomen gesloten blijven – wil beperken niet werkt voor Leerdam. "Volgens ProRail komen beide overgangen in aanmerking voor de aftelsystemen op het station die het openen en sluiten van de spoorbomen regelen. Dit moet leiden tot verkorting van de dichtligtijden. Bij de aanbesteding is onlangs gebleken dat dit technisch niet lukt. Vandaar dat het project is stilgelegd", aldus B&W die laten weten dat dit bericht de gemeente 'rauw op het dak is gevallen'.

CU-woordvoerder Harry Wolting stelde de kwestie vorige week aan de orde in de commissie Ruimte, Verkeer en Economie. "In 2018 is toegezegd dat ProRail dit in 2019 zou aanpakken. De situatie in Leerdam had destijds niet de hoogste prioriteit. Destijds is ons van alles beloofd, nu is het 2020 en blijkt het systeem niet te werken", zei Wolting die zich afvroeg hoe het verder moet. "Als het zo doorgaat, wordt het probleem pas in 2030 opgelost. Ik vind dat niet acceptabel", aldus Wolting die het college vroeg om samen met ProRail dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Wethouder Huib Zevenhuizen zit met de kwestie in zijn maag: "Ja, dat is wel een dingetje. We hebben regelmatig bij ProRail aangedrongen op een oplossing en gevraagd naar de stand van zaken. In het verleden heeft ProRail vrij harde toezeggingen gedaan dat men dit op zou lossen." Maar daarna hield de spoorbeheerder zich lange tijd stil. "Nu blijkt dat het systeem niet werkt in Leerdam. Volgende week volgt een nieuw gesprek. We blijven aandacht voor deze kwestie vragen, maar we kunnen ze niet dwingen."

In het verleden maakte ook de Leerdamse raad zich al zorgen over de wachttijden, waardoor er zeker tijdens spitsuren files ontstaan. Eind juni 2015 stelde toenmalig SGP-leider Matteo de Visser de kwestie al aan de orde. "Een knelpunt dat we moeten zien op te lossen", vond de SGP-er die zich bij de aanpak van het probleem uitriep tot 'spoorboomridder' van Leerdam. Teus Meijdam, destijds wethouder, was het van harte met hem eens en beloofde naar de situatie te kijken. Bijna vijf jaar later heeft ProRail de problemen nog steeds niet opgelost.

André Bijl