• Loes van Cappelleveen schrijft een brief naar Post NL.
• Loes van Cappelleveen schrijft een brief naar Post NL. Foto: Mimi van Rossem

Roep om brievenbus in wijk Varsseveld

leerdam • Het besluit van Post NL om op sommige plaatsen in steden en dorpen de brievenbus weg te halen leverde de afgelopen jaren veel reacties op. Dat in sommige wijken wel erg veel brievenbussen stonden en daar gerust enkele van kon worden weggehaald dat begrepen de mensen wel, maar er waren er ook wijken waar er maar eentje stond en die zijn ook weggehaald. Daardoor moeten mensen nu soms wel erg ver lopen om hun brieven te kunnen posten.

Dit geldt zeker voor de bewoners van wijk Varsseveld in Leerdam. Daar stond een brievenbus bij de Bohemen en ook konden de mensen hun brief posten bij de A-H. Nu staat in heel de wijk Oost en Varseveld nog maar één brievenbus en dat is bij de Lingepoli. Dus moeten mensen die op Varseveld wonen of naar de Jumbo of naar het Dr. Reilinghplein lopen om hun brief te posten.

Varseveld bewoonster Loes van Cappelleveen realiseert zich nadat zij minder mobiel werd dat zij wel erg ver moest lopen om haar brief te posten. "Weet je dat in heel de wijk Varseveld geen brievenbus staat, en dat in een wijk waarin relatief gezien veel ouderen wonen," begint Van Cappelleveen haar verhaal. "Ik ga een brief naar Post NL sturen om hen er op te wijzen dat wij nu wel erg ver moeten lopen, want de eerste brievenbus waar wij de post in kunnen doen staat bij de Jumbo op de Westwal of op het Dr. Reilinghplein. Nu ik zelf minder mobiel ben kom ik er achter dat ouderen of mensen die slecht ter been zijn wel erg ver moeten lopen om een brief te posten. Dit kan toch niet. Ik begrijp heus wel dat PostNL dit besluit heeft genomen. Maar in een tijd waarin ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen, moet je er ook voor zorgen dat er voorzieningen op wijkniveau zijn waaronder een brievenbus. Want het zijn juist ouderen die nog heel ouderwets een kaartje sturen naar een jarig familielid of vrienden. Dus de gedachte van PostNL dat er steeds meer via internet wordt gestuurd gaat juist voor ouderen niet op. Zij vinden het gezellig een kaartje te sturen of te ontvangen."

Persvoorlichtster Ellis Blikman reageert op het verzoek van Loes van Cappelleveen als volgt: "Wij hebben de situatie bekeken en zullen niet overgaan tot plaatsing van een extra brievenbus. We begrijpen dat het vervelend is als mensen verder moeten lopen naar een brievenbus, maar in Nederland wordt steeds minder post verstuurd. Daarom hebben wij de laatste jaren ons brievenbusnetwerk aangepast. Bij het bepalen van de brievenbuslocaties is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet ons voorschrijft. Wel hebben we rekening gehouden met zorginstellingen die geregistreerd staan op de officiële Zorgkaart Nederland." De postwet geeft aan dat de maximale afstand van bewoner tot een brievenbus hemelsbreed 1000 meter moet zijn. Voor een woongebied met minder dan 5000 inwoners is de maximale afstand tot een brievenbus hemelsbreed 2500 meter.