• Wethouder Cees Taal overhandigt de cheque.
• Wethouder Cees Taal overhandigt de cheque. Foto: Mimi van Rossem

Tien mille voor Aqua Zoo Leerdam

leerdam • In het bijzijn van genodigden, vrijwilligers en bezoekers heeft wethouder Cees Taal zaterdag een cheque ter waarde van 10.000 euro overhandigd aan Aqua Zoo voorzitter Noud Hutten.

Deze gemeentelijke donatie gaat de Aqua Zoo gebruiken om een educatief project voor de jeugd op te zetten. Noud Hutten vertelt met veel enthousiasme over dit project dat is opgestart door Ruud Oostra, penningmeester van deze bijzondere onderwaterwereld, en een aantal andere bestuursleden. Hutten: "Al langere tijd was het bestuur op zoek naar mogelijkheden om voor de jeugd de educatieve waarde van de onderwaterwereld te verhogen. Inmiddels zijn er een aantal iPads geplaatst waarop, door het scherm aan te raken alle informatie over de inhoud van een biotoop, het water in de aquaria, de vissen, de planten, de koralen, de verlichting en zoveel meer, op het scherm verschijnt. Er is door een aantal medebestuurders veel voorwerk verricht voor het zover was, want alle informatie op de iPads moeten wetenschappelijk verantwoord zijn en in een begrijpelijke leesbare vorm gepresenteerd worden. Dit is echt een heidens karwei geweest. Met de schenking van de gemeente kunnen wij nog meer educatie verzorgen. We gaan nu bewerkstelligen dat de informatie die op het scherm verschijnt met behulp van een beamer ook op een projectiescherm getoond kan worden. Na realisatie kunnen scholen klassikaal hiervan gebruik maken." Tot slot vermelde Hutten nog dat het materiaal zoals de iPads en software allemaal door Leerdamse bedrijven zijn geleverd.

Kleurrijk leven

Wethouder Cees Taal die in zijn jonge jaren met wisselend succes ook zelf een aquarium had vertelde dat het zeer belangrijk is dat jongeren niet alleen horen over de vervuiling van de aarde en de plastic soep in de oceanen, maar ook leren over het geweldige en kleurrijke leven wat zich in de zee bevind. Taal: "Maar om de jeugd beter te betrekken zal dit op een meer innovatieve en interactieve moeten gebeuren wil het aantrekkelijk zijn. Als blijk van waardering voor alle inspanningen die het bestuur, maar zeker ook de vele vrijwilligers hebben gepleegd in de afgelopen dertig jaar zonder ook maar een cent subsidie van de gemeente te krijgen, mag ik jullie een cheque ter waarde van 10.000 euro aanbieden voor dit bijzondere iPad project. " De Aqua Zoo bestaat inmiddels 30 jaar en heeft in 2003 een dierentuin vergunning verkregen en is dus een officieel erkende dierentuin.


q aquazoo-leerdam.nl

Mimi van Rossem