Het loopt zo'n vaart niet met 'autoluwer'

vijfheerenlanden • Het eventueel autoluwer maken van de binnensteden van Vijfheerenlanden - met als alternatief het gebruik van fiets en openbaar vervoer – gebeurt niet van de ene op de andere dag.

"Het is niet zo dat we overmorgen alle auto's uit de binnensteden gaan weren. Dat besluit zullen we ook niet zo maar nemen. Bij dit onderwerp spelen meerdere belangen een rol", zei verkeerswethouder Huib Zevenhuizen, die benadrukte dat B&W er niets voor voelen om de stadscentra helemaal 'autoloos' te maken. "Autoluw wil zeggen: minder auto's en minder verkeer in de binnensteden. Maar dan moeten we het ook hebben over de randvoorwaarden, zoals parkeren. En natuurlijk gaan we hierover om de tafel met de ondernemers. Het is duidelijk dat de ideeën hierover uiteenlopen, vandaar dat we het niet zomaar invoeren." SGP-er Kees Vermaat constateerde dat het autoluwer maken van de binnensteden niet in de eerste versie van de visie was opgenomen. "Sommige fracties – zoals D66 – hebben daarop aangedrongen, het was zeker niet de wens van de hele commissie." Zevenhuizen bevestigde die stelling.

Vermaat vond de mobiliteitsvisie negatief over het auto-, vracht- en landbouwverkeer. "Ik mis de auto. En ook het landbouw- en vrachtverkeer is economisch belangrijk voor onze gemeente. De (boeren)bedrijven moeten bereikbaar blijven voor het landbouwverkeer." Daar was wethouder Huib Zevenhuizen het mee eens. "Geloof mij: de auto gaan we serieus niet vergeten. Maar: we merken wel dat het lastiger wordt voor de auto. Daarom willen we andere ontwikkelingen, zoals het gebruik van de elektrische fiets, stimuleren. Daarnaast hebben we zeker aandacht voor het landbouwverkeer, maar de trekker anno 2020 is zwaarder dan die uit 1970. Daar moeten we wat mee. En natuurlijk gaan we vrachtwagens niet zomaar verbieden", aldus de wethouder, die benadrukte dat de komende tijd de visie in concrete plannen wordt uitgewerkt en dat pas dan duidelijk wordt wat het betekent dat de gemeente 'inzet op het verminderen van overlast door vracht- en landbouwverkeer'.

GroenLinks-commissielid Peter Heikoop hield een pleidooi voor duurzaamheidsmaatregelen, zoals een systeem van (elektrische) deelauto's, laadpalen, de OV-fiets voor de eerste en laatste kilometers naar en van bus en trein én buurt- en belbussen. D66-voorman De Zwaan vroeg aandacht voor het fietsverkeer, zoals de aansluiting op snelfietsroutes en de veiligheid op de Jan Blankenbrug.
Op 19 maart staat de mobiliteitsvisie op de agenda van de gemeenteraad.