Meijdam: 'Inbreiden duurder dan uitbreiden'

vijfheerenlanden • In de Woonvisie wordt sterk de nadruk gelegd op inbreiden van woningen in de bestaande bebouwing van de kernen. Teus Meijdam van VHL Lokaal is het niet helemaal eens met de constatering dat 'inbreiding voor uitbreiding' gaat.

"Daar moeten we voorzichtig mee zijn. Inbreiden is duurder dan uitbreiden."

Doorstroming

Ook besteedde Meijdam aandacht aan het onderwerp doorstroming. Het onderwerp staat volgens de ervaren politicus al 25 jaar op de agenda. Nu moet er maar eens doorgepakt worden, vindt de Leerdammer. Meijdam ziet weinig heil in een doorstroom-makelaar. "Je moet kijken naar de huurprijzen van grote en kleine woningen. Een oudere gaat niet van een grote betaalbare woning naar een duurdere kleine woning verhuizen."

Kees Vermaat(SGP) legde tijdens de discussie over de Woonvisie de nadruk op goede voorzieningen, goede bereikbaarheid en betaalbare woningen om kernen leefbaar te houden. "2,5 tot 3,5 ton is niet betaalbaar voor starters. En is levensloop bestendig maken niet in conflict met het beleid ouderen langer thuis te laten wonen en aan de andere kant doorstroming te stimuleren. Moet je ouderen niet verleiden kleiner te laten wonen?"

Ridvan Elmaci (CDA) vult dit aan met de opmerking om jongeren te stimuleren gebruik te gaan maken van starters leningen.

Eind van de zomer 2020 wordt de Woonvisie in de gemeenteraad besproken.