'Ook bouwen in lage segment'

vijfheerenlanden • Er moeten in de gemeente Vijfheerenlanden ook betaalbare woningen zijn voor voor starters, ouderen en voor mensen met een middeninkomen. Dat werd vorige week bepleit tijdens de behandeling van de woonvisie in de commissie ....

Jaap Breur (D66) wil dat in de Woonvisie wordt toegevoegd dat er ook voor het lage segment wordt gebouwd. "Het is belangrijk dat iedereen een passende woning kan krijgen. Ik zie in de visie geen oplossing voor de lagere inkomens en wil graag actie van de gemeente om binnen dit segment te bouwen. Er komt steeds meer vraag naar appartementen en kleinere woningen."

Flexwonen

Ook Gert Schut (ChristenUnie) wil dat voor starters en ouderen betaalbare woningen worden gebouwd. "Er is een grote behoefte aan woningen in alle kernen. Er moet gezien de vraag meer ruimte komen voor flexwonen."

Kemal Koyuncu(P.v.d.A) vraagt ook aandacht voor de midden sector. "Er staat in de visie dat er 30 procent sociale woningen worden gebouwd maar dit zou eigenlijk 37,5 procent moeten zijn."

Erik van Doorn (GroenLinks) en Harry van Tilburg vroegen aandacht voor het onderwerp scheefwonen, dat wil zeggen dat mensen met een goed inkomen in een relatief sociale huurwoning wonen. Volgens Van Doorn zijn er genoeg sociale huurwoningen, maar stagneert de doorstroming. "Scheefwonen aanpakken is geen oplossing. Je kunt als oudere in Schoonrewoerd geen betaalbare woning krijgen, dus verhuizen veel 65-plussers naar Leerdam. Er moet een oplossing komen zodat ouderen in hun dorp kunnen blijven wonen. Voor Everdingen en Schoonrewoerd staan 80 woningen gepland. Bouw nu eens niet 20 a 30 huizen in één keer. Maar verdeel over de dorpen ieder jaar een aantal woningen."

Harry van Tilburg (Lokaal Alert) merkte op dat scheefwonen ook een sociaal effect kan bereiken. "Je hebt dan een mix aan bewoners. Overigens: Er wordt veel gekeken naar mensen die te goedkoop wonen, maar als je de huur niet kan betalen woon je ook scheef."