Voor zowel lokale als regionale vraag

VHL: behoefte aan 3860 extra woningen i

vijfheerenlanden • De woningen moeten voorzien in de vraag naar woningen in de eigen dorpen en stadjes, maar Vijfheerenlanden zal ook een belangrijke opvangfunctie krijgen voor de regio.

In de al eerder gesloten Woondeal Utrecht krijgt de gemeente Vijfheerenlanden alle ruimte om z'n plannen uit te werken. Volgens de vorige week in de commissie besproken Woonvisie zal de groei in de diverse kernen bijdragen aan de vitaliteit van de kernen en voor het behoud van het voorzieningenniveau. "Met onze geografische ligging nemen we een prachtige plek in op het snijvlak van stad en buitengebied. Deze unieke kwaliteit willen we behouden en waar mogelijk versterken." In de Leerdamse wijk Broekgraaf en het nieuwe dorp Hoef en Haag wordt de komende tien jaar nog volop gebouwd. Er is echter nog geen zicht op nieuwe bouwlocaties.

Leerdam en Vianen

In de grotere kernen Leerdam en Vianen zal de komende jaren het meest worden gebouwd: in totaal 1600 woningen (800 woningen in Leerdam en 800 woningen in Vianen). In de kleine kernen (zoals bijvoorbeeld Nieuwland en Leerbroek) wordt gestreefd naar autonome groei, dat wil zeggen bouwen voor de eigen behoefte van het dorp. En dan zijn er nog de zogenaamde verzorgingskernen zoals Lexmond, Meerkerk, Ameide en Schoonrewoerd. Daar zal ook worden gebouwd naar behoefte, maar wel voor alle generaties bewoners van binnen en buiten de kern. "Daarmee waarborgen we ook de vitaliteit van deze kernen door het behoud van het draagvlak voor het voorzieningenniveau", aldus de opstellers van de Woonvisie.

Gezinnen zijn in absolute aantallen met ongeveer 9.040 gezinshuishoudens de grootste doelgroep in Vijfheerenlanden. De omvang van deze groep neemt volgens de opstellers van de Woonvisie de komende jaren verder toe. Maar het is vooral de groep ouderen die relatief het hardste groeit relatief. Het aantal alleenstaanden en stellen boven de 65 jaar neemt tot 2030 toe met circa 30 procent, en tot 2040 in totaal met zo'n 52 procent. De verwachting is dat de nieuwe generatie ouderen graag in een gewone woning willen blijven wonen. Dat wordt mogelijk gemaakt door de woningen op te waarderen, met bijvoorbeeld een traplift of een badkamer op de benedenverdieping. Een belangrijk middel om dat te bereiken is de zogenaamde blijverslening: een aantrekkelijke regeling voor ouderen om aanpassingen in het huis te verrichten zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen."

Het aantal alleenstaanden en stellen tussen de 35 en 65 jaar groeit de komende jaren ook nog steeds, zij het minder sterk. Naar verwachting groeit het aantal huishoudens in deze leeftijdscategorie de komende tien jaar met circa 6%. Vanaf 2030 neemt de omvang van deze groep weer af. Het aantal jonge huishoudens (tot 35 jaar) krimpt tot 2030 met zo'n 9% gemeente-breed

Wonen op maat

Volgens de opstellers van de Woonvisie is er de komende jaren een groter wordende vraag naar woonvormen die op maat aansluiten bij de persoonlijke woonwensen en - eisen. Zoals circulair bouwen, klimaat adaptief bouwen en levensloopbestendig bouwen. Uit het aantal initiatieven van bewonersgroepen blijkt volgens de gemeente ook een toenemende vraag naar andere vormen van (samen)wonen: tiny houses, samenleefconcepten voor ouderen al dan niet samen met jongeren, zodat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook wordt gedacht aan concepten als kangoeroewoningen of modulaire woningen, waarin meerdere generaties tijdelijk of permanent samenleven in een eigen privéwoning.

De gemeente Vijfheerenlanden wil een deel van de doelen voor de woningmarkt bereiken in samenspraak met de inwoners. "De Woonvisie is een uitnodiging aan partijen om met ons aan de slag te gaan om het wonen in Vijfheerenlanden aangenaam te laten zijn, in welke kern je ook woont. "Het gevoel voor eigenheid en diversiteit bij de eigen kern en de gemeente als geheel. De gemeente vindt het belangrijk om initiatieven van inwoners en anderen zoveel als mogelijk te faciliteren."