• Binnensteden in VHL, zoals in Leerdam, zullen niet 'zomaar' autoluw worden gemaakt.
• Binnensteden in VHL, zoals in Leerdam, zullen niet 'zomaar' autoluw worden gemaakt. Foto: Mimi van Rossem

'Dit is veel te vaag en zorgt voor onrust en spookverhalen'

Autoluw centrum niet 'zomaar' feit

vijfheerenlanden • De opmerking in de Mobiliteitsvisie 'Vijfheerenlanden Vooruit' 2020-2040 dat het autoluwer maken van de binnensteden een van de middelen is om de leefbaarheid te vergroten, zorgde de afgelopen tijd voor de nodige reuring. In kranten en via sociale media gaven inwoners uitgebreid hun mening over dit spraakmakende onderwerp. Ook in de commissie leverde het een stevige discussie op.

ChristenUnie-woordvoerder Harry Wolting vond dit onderdeel van de visie erg vaag. "Daardoor komen er allerlei spookverhalen in de krant. Wat bedoelt u precies met autoluw? Kijken we dan ook naar de parkeervisie en de detailhandel? Als we niet concreet zijn, veroorzaken we onrust. Ik snap trouwens niet hoe mensen er toe komen om dit allemaal in de krant te roepen, want er staat heel weinig in de visie." Namens VHL Lokaal plaatste Ellie Meijdam kanttekeningen bij de plannen. "In Vianen is in de Voorstraat net een groot parkeergebied gerealiseerd en in Leerdam is een paar jaar geleden in de Kerkstraat een blauwe zone ingevoerd voor inwoners die even een boodschap willen doen." VHL Lokaal is niet bij voorbaat tegen het autoluw maken van de binnensteden. "Maar welk kostenplaatje hangt eraan?", vroeg Meijdam zich af. "En hoe zorgen we er voor dat de inwoners op een goede manier in het centrum kunnen komen? We moeten rekening houden met de winkeliers en goed kijken naar de randvoorwaarden", zei Meijdam die opperde dat het wellicht een optie is om parkeergelegenheden te zoeken aan de rand van de stad.

CDA-er Henk van Nieuwenhuijzen benadrukte dat het autoluw maken van binnensteden er niet toe mag leiden dat het bezoek aan de kernen wordt ontmoedigd. "Onze middenstand heeft het al moeilijk genoeg. We hebben geen behoefte aan een verdere leegstand van de winkels." Ook SGP-er Kees Vermaat wilde meer duidelijkheid van het college. En ook hij wees op de onrust die door de berichtgeving is ontstaan. "Wat bedoelt het college precies? Ik wil hier graag duidelijkheid over hebben voor de raadsvergadering. Als er had gestaan: de binnensteden blijven bereikbaar, zodat de middenstand er geen last van ondervindt, had veel onrust voorkomen kunnen worden." D66-voorman Klaas de Zwaan constateerde dat dit onderwerp altijd veel discussie oplevert. "De belangen van ondernemers en inwoners lijken tegenover elkaar te staan. Ondernemers willen het liefst dat er voor hun deur geparkeerd kan worden, inwoners van de binnenstad zijn de overlast van al die auto's beu." Volgens de D66-leider hoeft een autoluwe binnenstad niet bij voorbaat ten koste te gaan van de portemonnee van de ondernemers. "Laten we snel onderzoeken wat er wel en wat er niet werkt en wat de gevolgen zijn van een autoluwe binnenstad", aldus De Zwaan die ervoor pleitte zoveel mogelijk draagvlak voor het beleid te creëren. PvdA, GroenLinks en VVD steunden de plannen voor een autoluwe binnenstad. "Dat idee spreekt ons erg aan", zei PvdA-er Kemal Koyuncu, terwijl Peter Heikoop namens GroenLinks ervoor pleitte om – vanwege de veiligheid, leefbaarheid en luchtkwaliteit - niet alleen naar de binnenstad van Leerdam en Vianen, maar ook naar andere (dorps)kernen te kijken. "Vanwege het landbouwverkeer dat dwars door de kern gaat, is Lexmond een duidelijk voorbeeld, maar het geldt zeker ook voor Schoonrewoerd en Nieuwland." VVD-er Dick Barelds stelde vast dat Vianen al aardig op de goede weg is. "In de Voorstraat is het aantal parkeerplaatsen flink gereduceerd."


André Bijl