• De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen is in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen.
• De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen is in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen.

Gratis prik tegen kinkhoest

regio • Sinds 16 december 2019 kunnen zwangere vrouwen die in de provincie Utrecht wonen, na het maken van een afspraak een gratis prik halen tegen kinkhoest bij GGD regio Utrecht (GGDrU). De prik is sinds die datum opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

In de eerste tweeënhalve maand hebben 1.622 vrouwen een gratis prik gehaald bij GGDrU. Projectleider Marieke Morssinkhof, arts maatschappij en gezondheid - jeugd-arts, vertelt: "In de 25 gemeenten hebben we ongeveer 10.000 geboortes per jaar en dat betekent gemiddeld 833 geboortes per maand. Op basis van een inschatting van het RIVM dat 60 tot 65 procent van de zwangere vrouwen zich laat vaccineren, hielden wij rekening met circa 500 tot 540 kinkhoestvaccinaties per maand. Tot nu toe hebben we bijna 650 zwangere vrouwen per maand gevaccineerd."

De prik wordt alleen gegeven als de vrouw een afspraak heeft gemaakt en minimaal 22 weken zwanger is. Inwoners van de provincie Utrecht kunnen van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 12:00 uur bellen met GGDrU via 030-6940035. Het is belangrijk tijdens het telefoongesprek het burgerservicenummer (BSN) door te geven. Vanaf mei 2020 is het ook mogelijk om online een afspraak te maken voor deze vaccinatie via www.ggdru.nl/zwanger. Na het maken van een afspraak kunnen zwangere vrouwen onder andere terecht op de volgende GGDrU-locaties: Lingesteynplantsoen 20 in Leerdam of Zoutkamperschans 3-6 in Nieuwegein. Het streven is dat de meeste consultatiebureaus in het werkgebied van GGDrU vanaf medio 2020 de vaccinatie gaan aanbieden aan zwangere vrouwen.