• Aria en Sanne hebben veel plezier in hun werk.
• Aria en Sanne hebben veel plezier in hun werk. Foto: Janneke Boogaard

Het verhaal van Meneertje Appeltaart

leerdam • Een high tea op een unieke locatie en taart waar de liefde vanaf spat: wie nog nooit bij Meneertje Appeltaart is geweest, mist écht iets.

"Er is me al van alles aangeboden in ruil voor het recept van onze appeltaart. Maar ik ben echt niet om te kopen." Aria van Willigen bekijkt met een tevreden lach hoe verschillende gasten smullen van de taart. Ze zijn naar de kelder van het Leerdamse Glasmuseum gelokt door de heerlijke geuren.

Tegelijk blijkt de locatie van Meneertje Appeltaart - voorheen Cochius' Keuken - voor sommigen nog een drempel. Dat je er ook culinair mag komen genieten zónder een bezoek en dus de entreeprijs voor het museum, is lang niet bij iedereen bekend. "Als je bij de balie meldt dat je voor de lunchroom komt, hoef je geen kaartje te kopen", legt Aria uit, om eraan toe te voegen: "Een combinatie van museumbezoek en iets lekkers eten en drinken is natuurlijk ook een goed plan." Voor de 'high tea voor een tientje' is reserveren wel nodig. De scones, taarten en quiches zijn extra lekker doordat ze grotendeels bestaan uit streekproducten.

"We maken alles zelf. De appels en het vruchtensap komen uit een boomgaard in Hellouw. De appels voor de taarten worden geschild door cliënten van ASVZ, die hun dagbesteding hebben in de zorg-theetuin bij Oud Vuren. Ze dekken er ook de tafels in en verzorgen de dieren." Het restaurant langs de Waaldijk in Vuren is van dezelfde eigenaars als Meneertje Appeltaart: Wouter Blinde en Irene Sterk. "Wouter heeft ooit het recept voor de appeltaart bedacht en er een wedstrijd mee gewonnen. Sindsdien is het nooit meer veranderd", vertelt Aria. Ze heeft vandaag hulp van Sanne, die graag in de lunchroom werkt, zolang het niet al te druk is. Ze schuift een nieuwe bakplaat vol appelgebak in de oven, de tweede van vandaag. Onweerstaanbaar is vooral de dikke laag bruine suiker en kaneel bovenop. Meneertje Appeltaart: een concept waar iedereen blij van wordt.


q meneertjeappeltaart.nl

Janneke Boogaard