In beton gegoten

Een paar maanden geleden schreef ik dat het coalitieakkoord 'In beton was gegoten', verwijzend naar de slepende zaak van Niemans Beton. Vanaf dat moment volg je de gemeentelijke gang van zaken op financieel gebied op de voet. Je verwondert je over het gemak waarmee de tonnen over de toonbank vliegen. Om er een paar te noemen: 200.000 gereserveerd voor advocaatkosten Niemans Beton. 450.000 extra begroot voor de Leerdam Sporthoek in Leerdam, extra architect kosten etc. Reilinghplein valt veel duurder uit. Dure beleidsnota's worden geproduceerd door derden (door de fusie zouden we toch interne deskundigheid binnen halen/ houden?) en zo kan ik nog even doorgaan.

Je denkt waar kan dit allemaal van betaald worden. Dan komt het aandelenpakket van Eneco voorbij en heb je de goudpot ontdekt. Met je kritische kijk op zaken denk je dan direct dat daarna de jaarlijkse dividenduitkering ook voorbij is en tegelijk lees je dat de netbeheerder een deel wil opeisen om de kosten van het te verzwaren kabelnetwerk te kunnen betalen. Dus wordt vervolgd.

En dan komt de aap uit de mouw: de woz aanslagen rollen binnen en van alle kanten komen de negatieve reacties binnen rollen. Gezinnen die vorig jaar 550 euro betaalden, moeten nu 854 euro ophoesten. Haast niet te doen voor een modaal gezin. Zelf mag ik 300 euro meer betalen en zo zijn er nog legio voorbeelden. De meeste huizen hebben een waarde verhoging gekregen van 30-40.000. Vaak niet in verhouding tot de echte waardeverhoging (we zijn Utrecht niet). Een schaamteloze kostenverhoging. Deze coalitie is niet in beton gegoten, maar in goudgerande bewoners euro's.

De fusie zou efficiëntie en kostenbesparingen met zich meebrengen zo werd ons altijd verteld. Niets is minder waar. Om nog maar te zwijgen wat ons nog boven het hoofd hangt nu we in provincie Utrecht zitten (zonder enig democratisch bewonersoverleg) op klimaatgebied. Windmolens en zonnepanelen.

Het wordt nog een spannende tijd en de burger heeft het eind van de financiële lasten nog niet in zicht.

Ad van Ekeren,
Wilna 11 in Leerdam