Tekort op Wmo en jeugdhulp in West Betuwe

west betuwe • De gemeente West Betuwe komt in 2019 circa 2 miljoen euro tekort bij de uitvoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en de jeugdhulp. De prognose voor 2020 is niet veel beter. Ten opzichte van de oorspronkelijke ramingen gaat het om overschrijdingen van 15 procent bij de jeugdhulp en 10 procent bij de uitvoering van de Wmo.

Belangrijkste oorzaak is het feit dat de Rijksoverheid deze taken op het bord van de gemeenten heeft gelegd, schrijft de gemeente in een persbericht. "Dit zonder daarbij voor de uitvoering voldoende financiële middelen ter beschikking te stellen." Ook in West Betuwe zijn de effecten van maatschappelijke veranderingen zichtbaar. "Het meest herkenbaar daarbij is het al dan niet gedwongen langer zelfstandig thuis wonen van ouderen. De gemeente kent relatief veel jongeren en tegelijkertijd is een toenemende vergrijzing zichtbaar." Om niets uit te sluiten heeft het college de deskundige hulp ingeroepen van de Visitatiecommissie financiële beheersing sociaal domein van de VNG. Deze commissie helpt het beeld aan te scherpen en kijkt daarbij onder meer naar de lopende contracten, de monitoring van de zorgvraag, de financiële ontwikkelingen en mogelijk te treffen maatregelen. Ook laat het college een prognose van de zorgvraag opstellen voor de langere termijn. Dit traject is op 1 juni afgerond.

Op tal van onderdelen moet binnen het sociaal domein het beleid vanuit de drie voormalige gemeenten nog op elkaar worden afgestemd. Dat moet uiterlijk voor het komende jaar 2021 gebeuren. "De inzet van zowel de ambtelijke organisatie als het college is er nu op gericht de gemeenteraad zoveel mogelijk actuele en complete informatie te verstrekken." Al in juni kan de raad hierover de eerste beeldvormende besprekingen voeren. Die moeten in het vierde kwartaal leiden tot besluitvorming over een eenduidig sociaal beleid met daaraan gekoppeld een duurzaam financieel kader. "Dit om te voorkomen dat de gemeentebegroting voor wat betreft dit taakveld in de toekomst opnieuw onder druk komt te staan."