donderdag 5 maart

Restaurette Tuil
11:00, Tuil, Dorpshuis. Voor 55-plussers uit de gemeente West Betuwe. 'Kom d'rín'. Het menu bestaat ham/ meloen; kabeljauwfilet; aardappelpuree met doperwten en rauwkost; chocoladevla met slagroom. Als afsluiting wordt koffie/ thee met een chocolaatje genuttigd. Deelname: 11 euro, opgeven tot en met maandag 2 maart bij Riek van Willigen, 0418-591957 of Riki Wijtmans, 0418-592233.

Inleveren
19:30, Waardenburg, De Oude School. Spullen inleveren voor de kerkmarkt/ rommelmarkt van zaterdag 20 juni. Tot 20:30 uur kunnen oude bruikbare spullen, boeken, draagbare kleding, speelgoed, kleine meubelstukken en dergelijke worden ingeleverd. Geen geen grote meubelstukken, orgels, matrassen en beddengoed, wel oud ijzer.

Vogels van Suriname
20:00-22:00, Schoonrewoerd, De Schaapskooi. Zie uitgelicht.

vrijdag 6 maart

Taxatiedag
11:00, Leerdam, Glasblazerij. Heb je je wel eens afgevraagd wat de waarde is van je 20ste eeuwse glasobject? Kom langs op de taxatiedag en ontdek het verhaal en de waarde achter je object. Gecertificeerd registertaxateur Marcel Brouwer en conservator Helene Besancon kijken er graag naar. Na het kopen van een entreebewijs voor de Glasblazerij is de taxatie gratis. Maximaal twee glasobjecten per persoon. Marcel Brouwer is kunsthistoricus, gecertificeerd registertaxateur en veilingmeester met specialisatie toegepaste kunst en design van 1900 tot nu. Hij werkte tien jaar voor veilinghuis Christie's. Daarnaast werkt hij samen met het veilinghuis Vendu Rotterdam, één van Nederlands oudste veilinghuizen.

Lampionoptocht
18:45, Leerdam, Voetbalkooi Het Eiland. Lampionoptocht gehouden door Wijkraad Noord. Verzamelen vanaf 18:30 uur bij de Voetbalkooi op Het Eiland, verrek om 18:45 uur voor ongeveer anderhalf kilometer wandelen door de wijk. Bij terugkomst is er chocomelk met wat lekkers. Lampionnen zijn te koop voor 1 euro, maar op 4 maart kan er ook een eigen lampion geknutseld worden.

Winteruitvoering
19:30, Oosterwijk, Zangerhof. De gemengde zangverenigingen 'Kunst naar Kracht'houdt haar jaarlijkse openbare zanguitvoeringen in verenigingsgebouw 'Zangershof' in Oosterwijk. Na het zanggedeelte wordt na de pauze het podium genomen door het Arkels Visserkoor oftewel 'De zingende vissers' met een spetterende en uniek vermakelijk zangprogramma. De aanvang is 19:30 uur, de zaal is open vanaf 19:00 uur. De entree bedraagt 5 euro per persoon. Kaarten via 0345-614202.

'Out Stealing Horses'
20:30, Geldermalsen, De Pluk. Lingefilm. Noorse psychologische film waar in één zomer de levens van de 15-jarige Trond en zijn vader totaal veranderen. Deze film kreeg een Zilveren Beer voor de cinematografie.

'Glasspijkers' in GO
21:00, Leerdam, GO. Een programma met o.a. Tonny Reijnders, Rob Witteveen, Remon Struijke en Guus Smid. Glasspijkers zet de dingen op een rij en fileert de gebeurtenissen in en om Leerdam. Confronterend, meeslepend, muzikaal en humoristisch. Voor elk wat wils. Toegang gratis. Reserveren: www.go-leerdam.nl

zaterdag 7 maart

Spullen Boelmarkt
9:00-11:30, Meerkerk, Boelmarktloods. Boelmarktspullen inleveren in de loodsen M&N aan de Energieweg 3. De koffie staat klaar.

Veteranencafé
14:00-16:00, Gorinchem, POGO. Voor veteranen, voormalige en actief dienende militairen, overige belangstellenden en hun partners.

The Voice in GO
15:00, Leerdam, Stadspodium GO. Voorjaarsconcert van Popkoor The Voice o.l.v. Anniecke van Delft en met vaste drummer Joan Riksen. Muziek die we allemaal kennen in een verrassend jasje, uitnodigend om mee te doen, laagdrempelig, maar toch van een verrassend niveau. Entree: 10 euro. Reserveren: http://thevoice-popkoor.nl/ (de avondvoorstelling is uitverkocht).

Tentoonstelling Oud Leerdam
16:00, Leerdam, Stichting De Kunstplaats Vijfheerenlanden. Markt 7. Tentoonstelling Oud Leerdam. Tot stand gekomen met diverse inwoners en oud-inwoners van Leerdam, die hun kunst hebben uitgeleend aan de Kunstplaats om te kunnen tentoonstellen. Kunst gemaakt tussen 1900 en 1960. Prachtig beeld van hoe de stad Leerdam in al die jaren is veranderd. Te zien tot en met 2 mei.

Film 'Judy'
20:30, Geldermalsen, De Pluk. Biografisch melodrama over actrice en zangeres Judy Garlan. Renée Zeilweger kreeg voor haar rol als Judy een Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Ook te zien op zondag 8 maart om 20:00 uur.

zondag 8 maart

Excursie bij Mill
8:00, Vianen, parkeerplaats Benedictushof 123. Met Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden op excursie. Wandeling van 6,5 km bij Langeboom bij Mill. Aansluitend bezoek aan Nederlands Kampioenschap Maasheggen vlechten, een eeuwenoud ambacht om doornheggen ondoordringbaar te maken en zo het vee binnen de akker te houden. www.maasheggen.nl

Muziek op de Dijk
15:30, Enspijk, Kerk Enspijk. Het blazerskwintet Anemos Arts Ensemble speelt 8 maart een voorjaarsconcert in Enspijk. Het Anemos Arts Ensemble is opgericht door musici van de Philharmonie Zuidnederland. Het muzikale plezier spat van hun samenspel af, of zoals een van hen het verwoordt: `In een klein ensemble is meer ruimte voor instrumenten, voor het individu, voor interactie en voor plezier; zowel in het spel op het podium als met het publiek.' Het concert wordt gehouden in de Kerk aan de Molenkampstraat 2.

'Bonhoeffer-Wie ben ik?'
16:00, Leerdam, Bethelkerk. Zie andere pagina Vrije Tijd.

Sing-in in Vuren
18:30, Vuren, gereformeerde kerk De Morgenster. Thema: 'Geopende Hemel'. Voorganger is ds. W.J. van Schaik uit Dordrecht. Muzikale medewerking door Frans de Jongh en enkele gemeenteleden. Opwekkingsliederen en liederen uit de Evangelische Liedbundel.

maandag 9 maart

Buurt Ontmoetings Plek
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. Onder het genot van een kopje koffie/thee een praatje maken of spelletje doen.

dinsdag 10 maart

Dorpsontmoeting Deil
9:30-11:30, Deil, Dorpsontmoetingspunt. Gerda van Alphen vertelt verhalen en laat plaatjes zien over Jeugdland, de organisatie, die jaren actief is onder andere met de Spelweek in vakantietijd.

Nalatenschap en erfrecht
14:00, Leerdam, Lingesteyn. Rivas Zorggroep houdt een lezing met als titel 'Help, ik ben erfgenaam!' Bezoekers krijgen informatie over alle zaken die geregeld moeten worden bij een nalatenschap. Ook wordt stilgestaan bij de rol van de (levens)executeur, die veel zorgen kan wegnemen. De lezing is exclusief voor leden van Rivas en kosteloos. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op www.rivas.nl/lezingerfgenaam of via Rivas Zorglijn 0900-8440.

PCOB middag Leerdam
14:30, Leerdam, Huis ter Leede. De heer en mevrouw Van Rij uit Krimpen aan den IJssel geven presentatie over Guatamala. Ze bezochten het land al 16 keer, deden er vrijwilligerswerk, hebben een scholingsproject opgezet en proberen nu arme gezinnen aan een huis te helpen. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Ledenvergadering Heerlijkheid
20:00, Vuren, dorpshuis De Koels. Jaarvergadering historische vereniging De Heerlijkheid Vuren. Na het zakelijke gedeelte start rond 21:15 uur een film van plaatsgenoot Ans de Bruijn. Met unieke beelden die in 2003 ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Vurense ijsclub Servatius zijn gemaakt. Leden en niet-leden zijn welkom. Toegang gratis.

Paranormale avond
20:00, Leerdam, gebouw De Vogelvriend. Met Marianne Huisman. Thema: 'Foto's en Voorwerpen'. Georganiseerd door Paranormale Vereniging PASO Leerdam. Meer informatie bij Ria Verhoeks: 06-53911991 of: www.pasoleerdam.nl

Landbouw West Betuwe
20:00-22:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lezing in de serie 'Thuis in de gemeente West Betuwe'. Anton van der Velde belicht het landgebruik door de eeuwen heen, Diederik van Everdingen van Landgoed Noordenhoek in Deil vertelt over aanpassingen van het landschapen de ruilverkaveling, Ton Miltenburg van LTO Noord afdeling De Betuwe gaat in op lopende en toekomstige ontwikkelingen. Entree: 5 euro. Aanmelden is gewenst en kan via: www.stroomhuisneerijnen.nl

woensdag 11 maart

Wandelen met senioren
9:30, Goudriaan, recreatieterrein Slingeland. Start op het parkeerterrein aan De hoogt. De wandeling gaat langs plassen en over grasdijken. Trek stevige schoenen aan met profielzolen. Koffiepauze in 't Raadhuis (voor eigen rekening). Deelname is gratis. Meer informatie bij Ineke Blom: 06-27461086, Arie de Bruijn: 06-21278061 of Aart Romeijn: 06-10263339.

Wereldkoken
10:00, Waardenburg, Heideaard. Workshop Wereldkoken Birma bij Heidewaard in Waardenburg. Samen koken en eten op woensdag 11 maart van 10:00 tot 13:00 uur. Opgave is verplicht, voor 4 maart. De bijdrage is 3,50 euro. Meer informatie: info@heidewaard.nl of 0418-652079.

Hulp bij Leerdam Seniorweb
14:00 – 15:30, Leerdam, Noorderberg, Bergstraat 90. Elke woensdagmiddag is er in het Noorderberg een inloop voor vragen of problemen over het gebruik van de pc, tablet of smartphone. PC-coaches staan gereed om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. De kosten bedragen 5 euro voor een consult van een half uur. Aanmelden is niet noodzakelijk. Voor verdere informatie: www.leerdam.seniorweb.nl

Lezing Groei en Bloei
20:00, Geldermalsen, Ons Huis. Ervaren kweker en tuinontwerper Arjan Schepers geeft adviezen hoe met goede plant-combinaties van vaste planten een natuurlijke tuin te ontwerpen. Mooi, goed voor de biodiversiteit en onderhoudsvriendelijk. Entree: 3,50 euro (leden van Groei en Bloei West Betuwe gratis toegang). www.west-betuwe.groei.nl

donderdag 12 maart

Muziek en dementie
19:30-21:30, Gorinchem, De Bogerd. Alzheimercafé met thema 'Muziek en dementie'. 'Hoe komt het dat mijn dementerende moeder alerter wordt door muziek' 'Hoe weet ik welke muziek een positief effect heeft?' Muziektherapeute Ellen Blankvoort van Rivas is te gast en bespreekt deze en andere vragen. Parkeren en toegang zijn gratis. Meer informatie bij Suzanne Visser, MEEVivenz: 06-50747205.

Inloopuurtje
19:30, Leerdam, Wijkcentrum West-End. Wijkraad–West houdt een inloopspreekuurtje. De koffie/ thee staat klaar.

Beesd voor Elkaar
20:00, Beesd, Het Klokhuis. Beesd voor Elkaar bestaat dit voorjaar op de kop af vijf jaar. Tijd voor een feestje voor de inwoners. Om het eerste lustrum te vieren, staat een gezellige avond op het programma. Die avond worden ook de plannen voor de toekomst bekend gemaakt. Alle aanwezigen krijgen een tas met mooie aanbiedingen van plaatselijke ondernemers. "Vanaf 19:30 uur staat de koffie klaar en om 20:00 uur beginnen we met een presentatie. We vertellen wat we de afgelopen jaren hebben bereikt en wat de plannen voor de toekomst zijn", aldus Joanne Bredero.

vrijdag 13 maart

Berts Bytes in concert
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Zie kader bovenaan.

'Soedah, laat maar...'
20:30, Leerdam, Stadspodium Go (Dr. Voogdplein). Rasverteller Roy Grunewald en zangeres/muzikant Esmay Usmany zijn indo's van de tweede en derde generatie. Hun (groot)-ouders moesten noodgedwongen de voormalige kolonie verlaten. Ze werden opgevangen in contractpensions, moesten wennen aan een koud klimaat en ander eten. Ondertussen moesten ze hier een heel nieuw leven opbouwen. Nu zeventig jaar later, is de typische indo cultuur langzaam aan het verdwijnen. Maar de vele verhalen kunnen nog worden verteld. Over onbegrepen liefdesrelaties. Over heimwee en verlangen. Maar er werd ook veel gelachen. Over rare gewoontes over en weer. Een voorstelling over indo's vol grappige en bizarre verhalen, mooie liedjes, exotische geuren en een proeverij van kleine hapjes, want bij Indo's is er gelukkig altijd de troost van lekker eten. In verband met de proeverij (waarvoor natuurlijk ingekocht moet worden) is vooraf reserveren verplicht. Dit kan tot en met vrijdag 2 januari via www.go-leerdam.nl, daarna zijn er geen plaatsen/kaarten meer beschikbaar. Entree: 15,00 euro (inclusief proeverij na afloop)

Meer op: www.hetkontakt.nl