• De kinderen genieten met volle teugen van de bingo.
• De kinderen genieten met volle teugen van de bingo. Foto: André Bijl

'We willen de kinderen met elkaar in contact brengen'

Gezellig naar de Kinderbingo

Al rond half twee zitten de eerste kinderen klaar met hun bingokaarten. Door de open huiskamer van De Prenter aan het Grote Geusplein in Vianen klinkt gezellige muziek. Vrijwilligers stallen de prijzen uit. "Gaan we al beginnen?"

Vorig jaar zomer vond buurtbewoner Gerard Vrijdag (67) dat het tijd werd om in wijk De Hagen wat meer leven in de brouwerij te brengen. "Voor kinderen is hier niet al te veel te doen, zodat we voor hen een bingo wilden organiseren." Doel was bovendien om de kinderen met elkaar in contact te laten komen. "Er zijn veel buitenlandse kinderen in De Hagen, ook veel kinderen van asielzoekers. De meesten blijven op zichzelf: op het plein en in de speeltuin trekken de kinderen in groepjes op, gescheiden van elkaar. We wilden die groepen bij elkaar brengen." Vandaar dat Vrijdag samen met zijn vrouw Anetha en Laura en Glenn Noijenc op de laatste zaterdag van de maand een bingo ging organiseren. "We maakten reclame, hingen folders op en het begon te lopen." De eerste bingo werd bezocht door acht kinderen, de afgelopen maanden breidde dat aantal uit tot ongeveer dertig deelnemers in de leeftijd van vier tot pakweg veertien, vijftien jaar. "De kinderen komen uit deze wijk, maar ook uit andere delen van Vianen. Eentje komt er zelfs uit Nieuwegein. De kinderen vinden het prachtig. Soms komen de ouders mee om de kleintjes te helpen, of omdat ze het hier zo gezellig vinden. We bingoën van twee tot vier, er zijn mooie prijzen. In de pauze krijgen de kinderen limonade en een zakje chips, als ze naar huis gaan nog een zakje snoep en vandaag presenteren we een extra plakje cake omdat ik morgen jarig ben", lacht Vrijdag. Ook de andere vrijwilligers zijn enthousiast over het project. "De kinderen hebben het prima naar hun zin. Kinderen van verschillende achtergrond zitten door elkaar en ze leren spelenderwijs wat winnen en verliezen is." Het enige probleem in de aanloopfase was dat sommige kinderen - en vooral hun ouders - aanhikten tegen de entreeprijs van 3,50 euro. "Dat geld vormde een barrière. Nogal wat mensen in deze wijk moeten leven van een uitkering. Dan tikt 3,50 nog best aan."

Vandaar dat de vrijwilligers bij de gemeente aanklopten. Die 'promoveerde' de activiteit tot inwonersinitiatief en zorgde voor een financieel steuntje in de rug. Daardoor konden de organisatoren van november tot en met januari experimenteren met een vrije entree om zo meer kinderen uit gezinnen met een lager inkomen te trekken. "En dat lukte, we merkten het direct", zegt Vrijdag. Toen de 'subsidie' na drie maanden stopte, besloten de organisatoren daarom op dezelfde voet verder te gaan en de kinderen gratis toe te laten. De kosten worden nu gedekt door de opbrengst van de bingo voor volwassenen die 's avonds na de kinderbingo wordt gehouden. "Daar komen zo'n 35 tot 40 wijkbewoners op af, een gezellige avond mét een hapje en een drankje. Wat we van die avonden overhouden, besteden we aan de jeugd. We hopen de kinderbingo zo lang mogelijk gratis te kunnen organiseren. De kinderen beleven hier zoveel plezier aan", zegt Vrijdag. Ook de bingo voor volwassenen is bedoeld om de saamhorigheid in de wijk te vergroten. Net als de markt op Koningsdag die afgelopen jaar werd georganiseerd en de snuffelmarkt in november. "Allemaal op het Grote Geusplein. De laatste keer waren er 35 kramen. Voor dit jaar staan er vier snuffelmarkten op het programma. We zijn met de gemeente in gesprek om ook hier financiële steun voor te krijgen. Die markten vallen in de smaak. De hele wijk komt er op af en we horen van de winkeliers dat er op zo'n dag sprake is van een flinke omzetstijging."

Om twee uur zit iedereen op het puntje van de stoel. De muziek gaat uit en Gerard Vrijdag pakt de microfoon: "Goedemiddag allemaal, we gaan beginnen met een rijtje. Hier is de eerste: O63." Ogen vliegen over de kaarten, vaders en moeders helpen de kleintjes, een meisje van een jaar of twaalf houdt de kaart van een jonger zusje in de gaten. Na vijf minuten is het raak: 'Bingo'. "Dat kan nooit, dat wordt een liedje zingen", hoopt een van de deelnemers, maar Gerard Vrijdag geeft groen licht: "Dik voor mekaar." De eerste winnaar van de middag krijgt een doosje stoepkrijt. "Kan je morgen mooi mee aan de slag", zegt z'n vader. Dan wordt het weer stil. "We gaan door voor het tweede rijtje." Iemand is even z'n concentratie kwijt: "Is B7 al geweest?" Ingrid en Martin Toebak doen met hun kinderen Esmee en Björn mee met de bingo. "Dit is zo'n prachtig initiatief. Mooi dat het gratis is, zo trek je ook kinderen die anders niet zouden komen." Ingrid gaat 's avonds ook naar de 'volwassenbingo'. "Fijn dat er in De Hagen nu zulke leuke dingen georganiseerd worden. We bleven hier altijd wat achter." En weer is het raak: 'Bingo'. "Jammer", treurt een jochie, "Ik moest er nog maar één." "Geeft niks joh", zegt Vrijdag, "We hebben nog de hele middag voor de boeg."