• De jeugd geniet met volle teugen van Lego en Duplo.
• De jeugd geniet met volle teugen van Lego en Duplo. Foto: André Bijl

'Al die blije gezichtjes zijn een motivatie om door te gaan'

Evenement Legofreaks daverend succes

leerdam • Van heinde en verre kwamen de bezoekers af op 'De Parade '- dit jaar het thema van de creaties van Jacques Hoencamp (52) en Richard van Strien (56). "Het was overweldigend", vertelt Hoencamp. Vorig jaar kwamen er zo'n 2.000 bezoekers langs en door het slechte weer hadden we er vrijdagavond een hard hoofd in, maar vanaf de eerste minuut liep het storm. We denken dat er al gauw 4.000 belangstellenden zijn geweest en eigenlijk is dat nog maar een voorzichtige schatting. Dit hebben we nog nooit meegemaakt." Veel bezoekers kwamen uit Leerdam en omgeving. "Maar ook uit andere delen van ons land. Veel kinderen, veel vaders en moeders, maar ook opa's en oma's en soms complete gezinnen. Vogels van allerlei pluimage tussen de nul en honderd jaar. Iemand uit Zoetermeer vertelde dat hij later dit jaar in Leerdam komt wonen en zelf ook een 'legofreak' is. Zaterdag stapte een gezin uit Maastricht binnen dat een gezellig dagje Leerdam had gepland. Ze gingen naar het Glasmuseum en voor de kinderen kwamen ze eerst ons Lego bekijken. Zo had het hele gezin iets om zich op te verheugen."

Topstukken

Volgens Hoencamp was de kerk een van de topstukken van het evenement. "Een gebouw met 20.000 stenen, waar we vijf maanden aan gesleuteld hebben. Maar het sprookjeskasteel met al dat water ervoor was ook een voltreffer." Dat gold ook voor de 350 kilo Lego en Duplo waar de jeugd mee aan de slag kon. "Daar genieten we zelf ook van. We willen de jeugd uit hun digitale wereld van laptop en telefoon halen en ze laten zien hoe prachtig deze hobby is. Het is goed voor hun fantasie én motoriek."

Vader en zoon Evert en Bastiaan van den Bor lopen genietend rond. "Ik kom hier eigenlijk voor mijn zoon, maar ik vind het zelf ook erg mooi", zegt vader (57). "Ontzettend knap hoe ze dat allemaal gemaakt hebben. Die kerk bijvoorbeeld. Ik hoorde dat ze daar vijf maanden mee bezig zijn geweest. Alle respect hoor." Zelf heeft de Leerdammer nooit zoveel met Lego gespeeld. "Daar had je in mijn jeugd nog niet zoveel van. Wij speelden ook wel met zulke blokjes. Het leek op Lego, maar het was allemaal veel eenvoudiger. Nee, nu begin ik niet meer aan Lego. Ik klus veel, dat is ook leuk." Zoon Bastiaan (13) is een echte liefhebber. "Ik vind dit prachtig, al die gebouwen. Ik heb net met die op afstand bestuurbare auto's gereden. Ik heb het hier prima naar mijn zin. Thuis heb ik Lego Mindstorms. Technisch Lego, waarmee je robots kunt bouwen die je ook nog kunt programmeren." Bij de verkoopbalie bewonderen een vader en zijn zoon een fraaie doos. "Vooruit, we kopen 'm", hakt vader de knoop door. "Kunnen we morgen lekker de hele dag bouwen." Een Werkendammer van rond de zestig kijkt zijn ogen uit. "Geweldig wat die freaks maken. Ik heb al mijn Lego van vroeger nog. Mét de beschrijvingen hoe je alles op moet bouwen. Dat heb ik pas nog gedaan. Het blijft prachtig. Samen met mijn kleinzoon kan ik daar nog altijd van genieten." In een ander deel van de zaal bouwt de jeugd met de Lego en Duplo die de freaks daar hebben uitgestort. Een mannetje van een jaar of vier maakt een brandweerkazerne. "Mooi hé?" Een meter verderop gaat Maarten Hoeke (14) uit Leerbroek aan de slag. "Ik ben hier met mijn vader, m'n broertje en een vriendje. Ik vind het prachtig wat die mannen gebouwd hebben, die gebouwen en die trucks. Echt schitterend. Ik heb thuis ook zo'n grote truck staan. Verder heb ik technisch Lego en veel Lego City, dat vind ik ook prachtig."

Het plezier van de bezoekers is voor de freaks dé motivatie om het evenement volgend jaar weer te organiseren. "We zijn nu alweer aan het nadenken wat we dan gaan bouwen. Als we daar nu niet mee beginnen, zijn we straks te laat. Al die enthousiaste verhalen van de ouderen over vroeger en al die blije kindergezichtjes zijn voor ons een stimulans om door te gaan."

André Bijl