• Het huisje op de hoek Emmalaan/Watertorenlaan wordt gesloopt.
• Het huisje op de hoek Emmalaan/Watertorenlaan wordt gesloopt. Foto: Mimi van Rossem

Werkzaamheden Emmalaan begonnen

leerdam • Met de sloop van het huisje op de hoek Emmalaan/Watertorenlaan is het werk begonnen om de Emmalaan veiliger te maken.

De weg is een belangrijke ontsluitingsweg die steeds drukker en ook steeds onveiliger wordt. Nadat in 2016 een dodelijk ongeval plaats vond heeft de gemeenteraad besloten geld vrij te maken voor het veiliger maken van de Emmalaan. In haar vergadering waren de raadsleden het unaniem eens: er moest geld worden vrijgemaakt om de Emmalaan veiliger te maken. Al moest het uit de pot reserves komen.

Toch duurde het nog tot mei 2018 voordat er een budget beschikbaar kwam. Toen pas heeft de raad 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de eerste fase van de werkzaamheden.

Gelijk na het ongeval zijn er al enkele eenvoudige maatregelen genomen de weg veiliger te maken. Net voor de afslag naar de Waterloop is een heg gesnoeid en twee parkeerplaatsen aan de noordzijde van de Emmalaan zijn weggehaald zodat de fietsers meer overzicht kregen bij de kruising Emmalaan/ Waterloop. Het terugdringen van de snelheid van 50 naar 30 kilometer per uur kon niet omdat de Emmalaan een ontsluitingsweg is.

In overleg met bewoners, de Brandweer, de wijkraad Oost en Veilig Verkeer Nederland heeft de gemeente besproken wat de mogelijkheden zijn. De overige bewoners konden tijdens enkele informatieavonden, waarbij de plannen in concept zijn gepresenteerd, ook hun ideeën over een veiliger Emmalaan inbrengen. Hierop is een definitief plan uitgewerkt. Dit plan is nu in voorbereiding. De eerste werkzaamheden om ruimte te maken voor het uitvoeren van de plannen zijn met de sloop van de woning gestart. Ook gaat Stedin alvast kabels en leidingen verleggen of vervangen bij de Spoorstraat en het begin van de Emmalaan. Wethouder Huib Zevenhuizen gaf eerder aan dat halverwege 2020 het werk moet zijn afgerond. Over de verdere planning van het werk kan de gemeente nog niets melden omdat dit nog afhankelijk is van een aantal zaken waaronder de aanbesteding.

Belangrijke uitgangspunten voor het veiliger maken van de weg is dat een duidelijke afscheiding komt van auto's en fietspaden en dat er minder zijwegen op de Emmalaan uitkomen. Daarom wordt in enkele straten van de wijk eenrichtingsverkeer ingesteld. Bij de Willem Zwijgerweg worden zes parkeerplaatsen opgeheven. Daarvoor komen zeven parkeervakken op de Irenelaan terug. Inmiddels is begonnen met de sloop van de woning om ruimte te krijgen voor een fietspad dat doorloopt naar de bocht bij de Spoorstraat waar een voet – en fietsoversteek is. Ook wordt een voetgangersoversteek aangelegd aan de oostzijde bij de kruising van de Oranje Nassaulaan. Verder wordt het aantal bushaltes op de Emmalaan verminderd.


Mimi van Rossem