• Ziekenhuis-directeur Anja Blonk (r.) tijdens de persconferentie van zondag.
• Ziekenhuis-directeur Anja Blonk (r.) tijdens de persconferentie van zondag. Foto: Jan Noorlandt

Corona vastgesteld bij 49-jarige vrouw uit Nieuwendijk

Beatrixziekenhuis weer gefaseerd open

gorinchem/leerdam • De afdeling verloskunde en de kinder- en jeugdafdeling zijn inmiddels open voor nieuwe patiënten. Dinsdag opende ook de dagbehandeling voor patiënten met chemobehandelingen. De Lingepolikliniek in Leerdam blijft nog gesloten.

"De medewerkers op de afdelingen die vandaag en morgen open gaan, hebben geen direct contact gehad met de patiënt die eerder in het ziekenhuis lag en die besmet is met het coronavirus", meldt het ziekenhuis. "Dit betekent dat het veilig is om de afdelingen te heropenen."

De hoofdingang van het Beatrixziekenhuis blijft nog gesloten. Entree tot het ziekenhuis wordt verleend via de ingang van de Spoedeisende Hulp.


Geen bezoekers

Patiënten in het ziekenhuis mogen nog geen bezoekers ontvangen. Een uitzondering wordt gemaakt op de kinder- en jeugdafdeling waar ouders hun zieke kind mogen bezoeken. Op de afdeling verloskunde zijn partners welkom van patiënten die op deze afdeling bevallen.


Het was dinsdagmiddag nog niet bekend wanneer andere afdelingen en poliklinieken in het Beatrixziekenhuis en de Lingepolikliniek weer open gaan. Dinsdag wordt de rest van de testresultaten bekendgemaakt.


Corona

Het ziekenhuis ging zondag per direct dicht omdat een weeklang een 49-jarige vrouw uit Nieuwendijk opgenomen is geweest met het coronavirus. De vrouw is vrijdag 28 februari overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Volgens ziekenhuis-directeur Anja Blonk was het besmettingsrisico groot. "Wij willen niet dat patiënten, bezoekers, medewerkers en de inwoners van deze regio onnodig gevaar lopen", meldde ze zondag in een persbericht en tijdens een inderhaast ingelaste persconferentie. "Om besmettingen te voorkomen, sluiten wij nu in samenspraak met RIVM de deuren van het ziekenhuis."

Luchtwegen

De 49-jarige vrouw uit Nieuwendijk had zich op vrijdagavond 21 februari gemeld op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis met klachten aan de luchtwegen. De patiënt voldeed volgens het ziekenhuis niet aan de toen geldende casusdefinitie corona van het RIVM om getest te hoeven worden op corona. "De patiënt was niet in een risicogebied geweest of in aanraking gekomen met een bevestigde besmette patiënt." Halverwege de middag op vrijdag 28 februari heeft RIVM het protocol aangepast. De patiënt was toen al naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd.


Tests

Medewerkers die in direct contact zijn geweest met de patiënt en patiënten die gelijktijdig op de intensive care verbleven, zijn getest op besmetting met het coronavirus. De eerste tests, op drie medewerkers en één patiënt, zijn negatief. Dit betekent dat zij niet zijn besmet met het coronavirus.

Voor medewerkers, patiënten en bezoekers die niet in contact zijn geweest met de patiënt en/ of op de intensive care zijn geweest van 21 tot en met 28 februari, gelden de richtlijnen zoals voor de rest van Nederland door het RIVM vastgesteld. Voor meer informatie over het coronavirus en de richtlijnen:

Ook maandag zijn weer acht nieuwe patiënten bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemeld. Hiermee komt het totaal aantal positieve testen in Nederland op 24. Bijna alle nieuwe personen bij wie het nieuwe coronavirus is vastgesteld zijn reizigers afkomstig uit Noord-Italië of zijn gezinscontacten van een eerdere patiënt. Als de bron van de besmetting van de patiënt nog onbekend is, wordt dat ook uitgezocht.

q www.rivm.nl/nieuwcoronavirus