donderdag 27 februari

Boeken inleveren
10:00, Leerdam, Koningin Emmahuis. Boeken inleveren voor de Boekenmarkt Leerdam in het oude Koningin Emmahuis aan de Oranjehof. 's Morgens van 10:00 tot 12:00 uur en 's avonds van 19:00 tot 21:00 uur. Lukt het niet om donderdag in te leveren? Dan kan er gebeld worden met 06-22588927 of mail naar boekenmarktleerdam@gmail.com. In overleg wordt er dan datum en tijd afgesproken waarop de boeken overhandigd kunnen worden.

Beesd ontmoet elkaar
14:30, Beesd, Klokhuis. Beesd ontmoet elkaar, een informatiemiddag over gezond oud worden: bewegen en goed eten. Meer informatie: Joanne Bredero, 0345-681264.

vrijdag 28 februari

Uilenballen pluizen
10:00, Schoonrewoerd, Natuurcentrum De Schaapskooi. Jeugdactiviteit in de Schaapskooi: uilenballen pluizen. Er wordt een diapresentatie over uilen bekeken. Na een korte pauze mag iedereen een uilenbal (braakbal van een uil) uitpluizen om te onderzoeken wat de uil gegeten heeft. Tenslotte wordt er een uiltje geknutseld en buiten bij de uilenkasten gekeken. 's Morgens van 10:00 tot 12:00 uur voor kinderen tot ongeveer 8 jaar, 's middags van 13:00 tot 15:00 uur voor oudere kinderen vanaf 8 jaar. Deelname kost 3 euro, kinderen tot 8 jaar kunnen onder begeleiding meedoen. Vooraf aanmelden is noodzakelijk, dat kan bij C. Kramer, 0345-619684 of chr.kramer@outlook.com.

Lego bouwen
18:00, Leerdam, gebouw Maranatha. Jaarlijks legofeest dat gehouden wordt door de Legofreaksleerdam. Het evenement is op vrijdag van 18:00 tot 21:00 uur en op zaterdag van 9:00 tot 16:00 uur. Net als andere jaren kunnen bezoekers gratis naar binnen. Eenmaal binnen kan er gespeeld worden in een berg van ruim 300 kilo Lego en Duplo. Ook is er weer een parcours speciaal voor technisch Lego auto's waar bezoekers hun behendigheid kunnen tonen. Uiteraard is ook dit jaar weer een prachtig diorama te bezichtigen waar de Legofreaks ruim acht maanden aan hebben gebouwd. Het heeft de titel 'De parade' gekregen. Vele eigen creaties zullen worden getoond natuurlijk gecombineerd met de bekende bestaande Lego sets. Speciaal voor het gekozen thema verleent het Minidome uit Asperen medewerking aan deze twee dagen.

Legofreaksfeest
18:00, Leerdam. De Legofreaksleerdam houden hun jaarlijks gratis evenement. Het jaarlijks diorama van 20m2 krijgt als thema 'de parade' met prachtige bestaande en zelfontworpen objecten. Ook is er voor een diorama van technisch ruim plaats geregeld. Daarnaast is er een berg LEGO en duplo van bijna 300 kilo waar gratis in gespeeld kan worden. Ook is er een technisch LEGO parcours waar je naar hartelust met zelfgemaakte technisch LEGO auto's kan en mag rijden. Ook is er vintage LEGO te koop, waaronder ook veel star wars en technisch LEGO: kortom voor ieder wat wils.

Sterrenkijkdagen
Avond, Herwijnen, GeoFort. Editie 44 van de landelijke Sterrenkijkdagen wordt gehouden op vrijdag 28 februari, zaterdag 29 februari en zondag 1 maart. Zaterdag 29 februari houdt GeoFort 's avonds een Sterrentocht bedoeld voor jong en oud. Tijdens de avond maken deelnemers een reis door het heelal. Met behulp van een planetariumprogramma vertellen amateurastronomen over de ruimte, de sterren en de planeten. Bezoekers kunnen zelf de sterrenhemel verkennen met een telescoop en ervaren de oneindigheid van het heelal met de Powers of Ten. Ook is er een spannende planetenspeurtocht te doen op het donkere forteiland. Meer informatie: www.geofort.nl/agenda/sterrentocht/

Kledinginzameling
18:00, Leerdam, Pauluskerk. Kledinginzameling in de Pauluskerk. Alle gebruikte kleding, in goede staat, is welkom. Maar ook linnengoed, handdoeken en dekens zijn welkom. Inleveren kan tussen 18:00 en 20:30 uur. De ingezamelde spullen gaan naar Servië, waar het goed gebruikt kan worden. De ingang van de kerk is te vinden tegenover de Etos.

Winteruitvoering
19:30, Oosterwijk, Zangershof. Winteruitvoeringen 'Kunst naar Kracht' Oosterwijk. Na het zanggedeelte wordt na de pauze het podium genomen door het Arkelsvisserkoor ofwel 'De zingende vissers' met een spetterende en uniek vermakelijk zangprogramma. De entree bedraagt 5 euro per persoon. Er zijn nog kaarten te verkrijgen bij het secretariaat van de zang, 0345-614202.

Winteruitvoering
19:30, Oosterwijk, Zangerhof. De gemengde zangverenigingen 'Kunst naar Kracht'houdt haar jaarlijkse openbare zanguitvoeringen in verenigingsgebouw 'Zangershof' in Oosterwijk. Na het zanggedeelte wordt na de pauze het podium genomen door het Arkels Visserkoor oftewel 'De zingende vissers' met een spetterende en uniek vermakelijk zangprogramma. De aanvang is 19:30 uur, de zaal is open vanaf 19:00 uur. De entree bedraagt 5 euro per persoon. Kaarten via 0345-614202.

La Belle Époque
20:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm toont 'La Belle Époque', een nieuwe versie van een klassiek filmthema: (terug) reizen in de tijd. Het leven van Victor uit zijn hengels gelicht. Hij ontmoet Antoine die hem laat kennismaken met de mogelijkheid van terugreizen in de tijd. Dit door gebruik te maken van een combinatie van technische trucages en het naspelen van gebeurtenissen van vroeger in een moment naar keuze. En wat kiest een man dan? De episode van de eerste liefde natuurlijk!

Bierproefavond
21:00 uur, Leerdam, Stadspodium GO. Maandelijkse bierproefavond. Laat je verrassen door de smaak van een aantal bijzonder gebrouwen bieren. Neem je vriend, vriendin, broer, zus, buurman, buurvrouw, collega of wie dan ook mee en geniet van een gezellige en smakelijke avond in GO. Tijdens de proeverij in GO zijn er uiteraard ook snacks verkrijgbaar en voor de niet-bierdrinkers ook andere drankjes. Proeven van vijf bieren: 12,50 euro. Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

zaterdag 29 februari

Snuffelkelder
10:00, Everdingen, Kweldam 15A. Kom een kijkje nemen in de vernieuwde Snuffelkelder in Everdingen, waar bezoekers terecht kunnen voor diverse tweedehands spulletjes. De Snuffelkelder is elke laatste zaterdag van de maand geopend van 10:00 tot 13:00 uur.

Rommelkoffie
10:00, Schoonrewoerd, gereformeerde kerk. In de Rommelschuur stond de koffie altijd klaar. De sluiting werd als een sociaal gemis ervaren. De Gereformeerde Kerk opent de deuren om dit op te vangen. Er is koffie en thee, met daarnaast een boekenkar. Ieder kan een boek meenemen en een volgende keer weer omruilen. Open de tweede en laatste zaterdag van de maand van 10:00 tot 12:00 uur.

Veldslag en Winterbivak
11:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Legerkampen van diverse eenheden slaan hun tenten op rondom Slot Loevestein. Soldaten maken zich op voor de strijd, ze exerceren, maken hun geweren schoon en vertellen elkaar grappen. Vrouwen, kooplieden en chirurgijns luisteren het kampement op. Om het Slot uit handen van de Fransen te redden krijgen de Nederlandse troepen versterking van Britse en Pruisische soldaten. De veldslag begint om 14:00 uur. www.slotloevestein.nl

La Belle Époque
20:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm toont 'La Belle Époque', een nieuwe versie van een klassiek filmthema: (terug) reizen in de tijd. Het leven van Victor uit zijn hengels gelicht. Hij ontmoet Antoine die hem laat kennismaken met de mogelijkheid van terugreizen in de tijd. Dit door gebruik te maken van een combinatie van technische trucages en het naspelen van gebeurtenissen van vroeger in een moment naar keuze.

Back to the 80's
21:00, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Jeugdsoos Empty Purse houdt 'Back to the 80's' in dorpshuis de Krakeling.

GSM All Stars
21:00, Leerdam, café The Old Triangle. GSM All Stars in café The Old Triangle in Leerdam. De entree is gratis.

zondag 1 maart

Veldslag en Winterbivak
11:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Legerkampen van diverse eenheden slaan hun tenten op rondom Slot Loevestein. De veldslag begint om 14:30 uur. www.slotloevestein.nl

Mees Kees
11:00/ 14:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm toont 'Mees Kees in de Wolken', het vijfde deel uit de succesvolle boeken- en filmreeks. De school van Mees Kees viert dat het 50 jaar bestaat en dat moet groots worden gevierd! Om 11:00 uur een autismevriendelijke voorstelling en om 14:30 uur een KIDS-voorstelling, met activiteit. Dans je lekker mee vanaf 13:30 uur in het Grand Café van de Pluk? Na afloop van de autismevriendelijke voorstelling is er geen dansles maar kunnen de kinderen een luchtballon knutselen.

FIFA PS4 Voetbaltoernooi
11:00, Leerdam, Moluks wijkgebouw. FIFA PS4 voetbaltoernooi in het Moluks wijkgebouw Benang Radja aan de Lindestraat 22 in Leerdam. Inloop is vanaf 11:00 uur en de wedstrijd begint rond het middaguur.

Jazz Hall'72
11:30, Gorinchem, Theater Podium Gorcum. De Gorinchemse jazzclub ontvangt de Freetime Old Dixie Jassband. Meer informatie: www.jazzhall72.nl en www.facebook.com/jazzhall72.

Wereldse Klanken
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Martijn Nanninga (flamencogitaar en zang), Monique Lansdorp (viool) en Hans Derksen (accordeon) brengen prachtige muziek uit Oost-Europa en vanuit de Mediterraan-Oriëntaalse traditie met zuidelijke invloed vanuit de flamenco en Zuid-Amerika. Van Donau tot Bosporus. Entree: 15 euro incl. glas wijn of sap. Reserveren via: www.stroomhuisneerijnen.nl

maandag 2 maart

Bop Asperen
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. Buurt Ontmoetings Plek (BOP) tot 11:45 uur in het Dorpshuis EMM. Gezellig onder het genot van een kopje koffie/ thee een praatje maken of een spelletje doen.

Contactmiddag
14:30, Opijnen, Maranatha. De diaconie van Opijnen houdt de laatste contactmiddag van dit seizoen. Gastspreker is Dick van Toorn uit Buurmalsen. Hij heeft samen met zijn vrouw vele reizen gemaakt. Deze middag geeft hij een presentatie over een reis door Australië. Dominee van IJsseldijk hoopt deze middag te openen en Wim zorgt voor de koffie en thee.

Vismigratie
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Gerard de Laak uit Tricht is werkzaam bij Sportvisserij Nederland. Hij vertelt op de Nuts-avond over zijn werk en de vele aspecten die verbonden zijn aan de trek van vissen. Nutsleden gratis, bieb-leden 4 euro, niet-leden 5 euro.

dinsdag 3 maart

Voorjaar
14:30, Opijnen, Maranatha. Voor de voorjaarsbijeenkomst kunnen mensen die tot de doelgroep van de Zonnebloem behoren, zich aanmelden voor een gezellige doemiddag. De bijeenkomst is in gebouw Maranatha in Opijnen. De gasten gaan een bloemstuk(je) maken. Er wordt gezorgd voor veel kleurige Gerbera's met het daarbij behorende groen en andere kleurige bloemen. Voor oase wordt gezorgd. Breng wel een mesje of een schaar mee. Er zullen enkele voorbeelden staan om inspiratie op te doen. De middag begint om 14:30 uur en duurt tot 17:00 uur. Opgeven kan tot uiterlijk 29 februari. De daarop volgende bijeenkomst is de traditionele Paaslunch op woensdag 8 april.

Zingen
19:00, Leerdam, Bibliotheek. 'Zing Nederlands met me' -avond. Samen met de Cristal Blue Band (http://cristalblue.nl/) en de taalcoaches van de Bibliotheek Leerdam worden Nederlandse liedjes gezongen. Speciaal voor mensen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen. Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.

'Gaan we groen doen?'
19:45, Heukelum, hervormd centrum. De kerk van Heukelum houdt een thema-avond over duurzaamheid: 'Gaan we groen doen?' Gastspreker is Koos van Noppen, die een prikkelend pamflet schreef aan kerken en christenen. Volgens hem wordt het hoog tijd om terug te keren naar een eenvoudig leven. Want de zorgen om het klimaat zijn groot.

woensdag 4 maart

BOP Herwijnen
10:00, Herwijnen, De Poort. BOP Herwijnen tot 12:00 uur in dorpshuis 'de Poort'. Iedereen is welkom, voor een kop koffie of thee, een gezellig praatje, het spelen van diverse spelletjes en vervolg sjoelcompetitie. Meer informatie: Bart van Zandwijk, 06-13784043.

Hulp bij Leerdam Seniorweb
14:00 – 15:30, Leerdam, Noorderberg, Bergstraat 90. Elke woensdagmiddag is er in het Noorderberg een inloop voor vragen of problemen over het gebruik van de pc, tablet of smartphone. PC-coaches staan gereed om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. De kosten bedragen 5 euro voor een consult van een half uur. Aanmelden is niet noodzakelijk. Voor verdere informatie: www.leerdam.seniorweb.nl

Lezing over natuur
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Koos Dijksterhuis schreef o.a. het boek De Spreeuw, Handboek voor Natuurwandelingen en het Natuurdagboek in Trouw. Gratis toegang voor leden van IVN, 5 euro voor niet-leden.