• Ook op het GeoFort kan naar sterren worden gekeken.
• Ook op het GeoFort kan naar sterren worden gekeken.

Sterrenkijkdagen ook op het GeoFort

herwijnen • Editie 44 van de landelijke Sterrenkijkdagen wordt gehouden op vrijdag 28 februari, zaterdag 29 februari en zondag 1 maart.

Door het hele land kan men op diverse locaties door een telescoop de sterrenhemel bewonderen. Ook het GeoFort in Herwijnen doet mee aan de landelijke Sterrenkijkdagen.

Zaterdag 29 februari houdt GeoFort 's avonds een Sterrentocht bedoeld voor jong en oud. Tijdens de avond maken deelnemers een reis door het heelal. Met behulp van een planetariumprogramma vertellen amateurastronomen over de ruimte, de sterren en de planeten. Bezoekers kunnen zelf de sterrenhemel verkennen met een telescoop en ervaren de oneindigheid van het heelal met de Powers of Ten. Ook is er een spannende planetenspeurtocht te doen op het donkere forteiland.

Bij helder weer is er van alles te zien tijdens de sterrenkijkdagen. De maan staat deze avonden als een sikkel aan de avondhemel. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeee¨n zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Ook de planeet Venus is al vroeg op de avond zichtbaar. "Ondanks dat de planeet miljoenen kilometers verwijderd is van de aarde, kun je deze door een telescoop gewoon zien. Hoe bijzonder is dat!", vertelt één van de enthousiaste amateurastronomen van GeoFort.

De dagen worden georganiseerd onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. De KNVWS vertegenwoordigt ruim vijftig verenigingen en stichtingen met het gemeenschappelijke doel het populariseren van de hobbymatige weer- en sterrenkunde in Nederland.


q www.geofort.nl/agenda/sterrentocht/