• Arjan van der Drift: terug in café De Zwaan.
• Arjan van der Drift: terug in café De Zwaan. Foto: Dick Aanen

Terug in stadscafé De Zwaan

Van der Drift was eerder actief in het bijna 250 jaar oude stadscafé in de periode tussen 2014 en 2017. Daarvoor had hij vier jaar lang het dorpshuis geëxploiteerd.

Vanwege persoonlijke omstandigheden moest hij het café in 2017 van de hand doen. De afgelopen drie jaar had hij een reguliere baan bij Vreugdenhil Dairy Foods in Gorinchem. Maar het bloed kroop toch waar het niet gaan kan. "Een half jaartje geleden werd ik gebeld door de vorige exploitant met de vraag of ik het opnieuw wilde proberen. Eerst had ik nog zoiets van: 'Waar begin ik aan? Het is hard werken voor weinig geld. Maar van lieverlee ging er toch weer een balletje in mijn hoofd rollen. Ik weet wat ik hier had, ik weet hoe leuk ik het vond en ook wat ik heb laten liggen. Mijn idee was: als ik het iets beter kan doen dan destijds, dan kan ik er gewoon netjes van leven."

Klachten

Maar Arjan beseft zich terdege dat het niet eenvoudig zal worden. De laatste tijd werd er veel geklaagd over geluidsoverlast, wildplassen, vernieling van publieke eigendommen, ruzies die op straat worden uitgevochten, bierflesjes die op straat kapot worden gegooid. Arjan zegt dat hij alles aan zal doen om de overlast tot een minimum te beperken. Voor komende woensdag gaat hij in gesprek met de omwonenden.

Er komen verder vier voorzetramen voor de ruiten, zodat het geluid nog meer gedempt wordt. Eerder waren ook al geluidsbegrenzers aangebracht. En hij sluit vrijdag- en zaterdagnacht het café al om half drie en zal dus niet de hele nacht open zijn. "Als ik sluit, loop ik even met de gasten mee naar buiten en zeg ik: 'jongens het was hartstikke gezellig, maar ga hier nu verder niet meer rondhangen."

Strikt en consequent

Van der Drift kiest voor dezelfde aanpak als destijds in het dorpshuis. "Ik had toen veel te maken met een vast groepje van jongeren boven de 16. Ze hadden respect voor mij. De nieuwe generatie ken ik niet. Maar ik ben wel iemand die vrij strikt en consequent is in mijn optreden. Jongeren moeten weten wat wel en niet kan. Ook ik houd op z'n tijd van een geintje en een dolletje. Maar het mag niet uit de hand lopen. Ik sta bijvoorbeeld niet toe dat iemand z'n kauwgom op de vloer uitspuugt. Als ik dat zie, komt zo iemand er gewoon een maand niet meer in."

De nieuwe exploitant is vast van plan om de klachten serieus te nemen. "Het is vaak ook de manier waarop je met klachten omgaat. Ook in mijn vorige periode werd wel eens geklaagd. Dan ging ik op zondagmiddag op bezoek bij de klager en bood m'n excuses aan. Dat werkte."


Het openingsfeest is op zondag 1 maart vanaf 13:00 uur.