• Een bezoeker bestudeert de langwerpige kaart van het dijkversterkingsgebied.
• Een bezoeker bestudeert de langwerpige kaart van het dijkversterkingsgebied. Foto: Dick Aanen

West Betuwe beslist over realisering royale woningen bij de rivier

Dit jaar besluit over Heuffterrein Vuren

vuren • Het lijkt wellicht een gelopen race, maar tegenstanders zullen nog een sterke lobby starten richting de politieke fracties.

Het Heuffterrein ligt in de uiterwaarden, waar normaal gesproken niet mag worden gebouwd. Het gebied is echter al jaren geleden aangewezen als locatie waar geëxperimenteerd wordt met aangepast bouwen (EMAB). Belangrijke eis is echter dat in het gebied van 16 hectare de natuur en de natuurbeleving leidend blijven. Alle andere functies zijn daaraan ondergeschikt. Het terrein is in eigendom bij Klop Beheer. Die wil langs de rivier zo'n vijftien royale woningen realiseren. Het Heuffterrein wordt aangepakt in combinatie met de dijkversterking. Vorig jaar heeft waterschap Rivierenland het zogenaamde BUKO-terrein aangekocht. Daardoor kan op de vrijgekomen ruimte een robuuste dijk met zo'n tien tot twintig dijkwoningen worden gerealiseerd.

Verbonden

Belangrijk uitgangspunt van de operatie is dat het dorp Vuren weer wordt verbonden met de rivier, benadrukte de gemeentelijke projectleider Noortje Breij vorige week nog eens tijdens een informatiebijeenkomst. "Dat kun je onder andere doen door wandelmogelijkheden. Het betekent dat het gebied ook openbaar wordt." De gemeente gaat in het gebied uit van in totaal 17 tot 30 woningen. Een variant met dertig woningen betekent dat ook de royale woningen bij de rivier zullen worden gerealiseerd.

Rienk Feddema, secretaris van Stichting Vurense Uiterwaardennatuur, is vanaf het begin fel tegenstander van de bouwplannen op het Heuffterrein. "Het is een absurd idee dat alleen gehandhaafd wordt omdat de eigenaar (Klop Beheer) minder verdiend aan de dijk dan aan de rivier. Bij de rivier is de grond zijn eigendom, bij de dijk nauwelijks." Feddema blijft erbij dat bouwen langs de rivier niet veilig, niet duurzaam en niet goed is voor de natuur. "Het doet geen recht aan oude identiteit van het dorp en doet afbreuk aan de nodige ruimte voor de rivier. Waar deskundigen deze eeuw op z'n minst 1 meter stijging van de zeespiegel verwachten, moet je sowieso geen huizen zonder dijk bij de rivier willen bouwen. Dan ben je overgeleverd aan de elementen."

Inwoners en andere belangstellenden kregen vorige week dinsdag en donderdag via grote langwerpige tekeningen en via deskundige toelichting van medewerkers van waterschap Rivierenland en de gemeente West Betuwe meer inzicht in het gekozen ontwerp-projectplan.