• Water uit dit meer kan eenvoudig worden gefilterd.
• Water uit dit meer kan eenvoudig worden gefilterd. Foto: Chris de Groot

Minder kinderen ziek, meer kinderen naar school in Ethiopië

Simpel waterfilter verandert levens

regio • Twee emmers, een filter en een kraantje. De hele constructie kost zo'n twintig euro en kan het verschil maken tussen gezondheid en ziekte, soms zelfs tussen leven en dood. Niet gek dat Rotary Leerdam zich al jaren inzet voor schoon water in Ethiopië.

Een actie voor dit doel die tot de verbeelding spreekt is 'Wandelen voor water'. Kinderen uit de bovenbouw van de basisschool lopen zes kilometer met zes liter water in hun rugzak. Voor deze prestatie laten ze zich sponsoren. Dit jaar doen zo'n driehonderd kinderen mee van De Open Poort in Asperen, De Rietput en De Wegwijzer in Heukelum, De Schatkist in Herwijnen en De Hobbitstee, Het Mozaïek, El Boukhari en de Johannes Calvijnschool in Leerdam.

Rotarian Chris de Groot uit Gellicum is nauw betrokken bij het project. "In 2003 ontstonden vanuit Leerdam contacten met een ziekenhuis in Butajira. We steunden een project van Blind Care. Door waterputten te slaan, werd niet langer vervuild oppervlaktewater gebruikt en werden veel minder mensen ziek", steekt De Groot van wal.

Hij zag persoonlijk de effecten. "De eerste keer dat we naar het ziekenhuis in Ethiopië gingen waarmee we samenwerkten, zagen we onderweg een meisje van drie jaar. Haar ogen zaten vol vliegen. Zonder schoon water kun je een simpele ooginfectie niet onder controle krijgen. We konden gelukkig regelen dat ze naar het ziekenhuis werd gebracht. Ik ben nu een keer of zes, zeven naar Ethiopië geweest en elke keer zoek ik dat meisje weer op. Ze is nu negentien en zit op de junior highschool."

Een jaar of vijf geleden liep De Groot tegen een Nederlandse ontdekking aan: een waterfilter voor huishoudelijk gebruik. "Mensen kunnen het vuile water dat ze uit meertjes halen in een emmer doen. Het druppelt dan via een filter in een andere emmer, waarbij vuil en bacteriën achterblijven. Het resultaat is schoon drinkwater."

Een filter is, met het spaarzame watergebruik in Ethiopië, genoeg voor een gezin van zo'n acht personen en gaat een paar jaar mee. De directeur van het ziekenhuis was meteen voor. "Het voordeel van de samenwerking met het ziekenhuis is dat zij toch al in de dorpjes op het platteland komen. Zij geven voorlichting over het filter en over het belang van hygiëne."

Inmiddels maken 30.000 mensen gebruik van deze voorziening. Zij krijgen aanzienlijk minder vaak diarree, malaria en cholera. Kinderen - met name meisjes - kunnen daardoor vaker naar school en volwassenen kunnen vaker werken. Zo werkt het effect van schoon water door op veel terreinen. "Het filterelement wordt gemaakt in China en rechtstreeks door Ethiopië geïmporteerd. De rest wordt inmiddels in Ethiopië zelf gemaakt. Dat scheelt transportkosten en is goed voor de werkgelegenheid", voegt De Groot daar nog aan toe.

Het project kwam in een stroomversnelling doordat het van de Rotary een district grant en ook nog eens een global grant kreeg. Daardoor is de 40.000 euro die tot nu toe vanuit de afdeling Leerdam is ingezameld aangevuld tot 128.000 dollar. Het hele bedrag gaat naar het goede doel. Dankzij de regelmatige bezoeken vanuit Nederland en de samenwerking met de Rotary in Addis Abeba, waarvan de ziekenhuisdirecteur lid is, komt het geld zeker goed terecht.

Chris de Groot is inmiddels naast watercommissaris bij de Rotary ook landelijk bestuurslid van 'Wandelen voor water', een actie die al jaren loopt en sinds dit jaar wordt georganiseerd door de Rotary samen met drie NGO's. "Op de scholen laat ik een foto zien van een meisje dat met 25 liter water op haar rug kilometers naar huis moet lopen. Dan valt die zes kilometer met zes liter water best mee."

De landelijke actie is 11 maart, enkele scholen lopen op een andere dag. De kinderen zijn enthousiast begonnen met het verzamelen van sponsors. Tip: doneren aan de deur kan ook via een QR-code. Een bijdrage storten kan op NL83 RABO 035 8448 190 t.n.v. Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Rotaryclub Leerdam o.v.v. 'Wandelen voor Water 2020'.

Janneke Boogaard