donderdag 20 februari

'Woman at War'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Verrassende milieufilm (2018) uit IJsland van de vrouwelijke regisseur Benedikt Erlingsson. De bijna 50-jarige milieuactiviste Halla blaast hoogspanningsmasten op. Is dat ecoterrorisme of idealistische daadkracht. Met hulp van de CIA maken de IJslandse autoriteiten jacht op de onbekende dader en gissen zij naar motieven. Halla vindt het nodig om de 'oorlog tegen de aarde' te stoppen. Entree: 5 euro, reserveren niet nodig.

Colette
20:00, Leerdam, Bibliotheek. De film 'Colette' wordt getoond in de Bibliotheek Leerdam. Colette (Keira Knightley) komt einde negentiende eeuw van het platteland om te huwen met Willy (Dominic West), een oudere man en bekend literatuurcriticus en vestigt zich in Parijs. Het bijzondere literaire talent van Colette werd al snel door haar man onderkend. Op zijn aandringen schrijft ze een aantal autobiografische romans over haar schooljaren, die onder zijn eigen naam, "Willy", worden gepubliceerd. Zo ontstaan tussen 1900 en 1903 haar vier min of meer autobiografische Claudine-romans. Het personage Claudine wordt een echt icoon in Parijs, maar Colette wordt dat niet omdat Willy het auteurskrediet opeist. Om haar eigen literaire stem terug te winnen, verlaat Colette haar man. Leden betalen 4 euro, niet leden 6 euro.

Lezing over Duitsland
20:00, Schoonrewoerd, De Schaapskooi. Dia-lezing door Bob Luijks, thema: 'Duitsland'. Vorig jaar presenteerde hij prachtige beelden van Limburg. De toegang is gratis, wel wordt er een verloting gehouden om uit de kosten te komen. Meer informatie: www.natuurcentrum.nl. Bob Luijks is professioneel natuurfotograaf uit Limburg. Hoewel hij daar het overgrote deel van zijn werk maakt, neemt hij bezoekers ditmaal graag mee naar het buitenland. Naar Duitsland om precies te zijn. Nu staat Duitsland vaak niet heel hoog op het lijstje van de natuurliefhebber, geheel ten onrechte volgens Bob. Het is een land met een zeer gevarieerde natuur. Bob trekt daarom vaak naar onze oosterburen. Hij neemt u mee naar kraanvogels, woeste bergen, eindeloze wouden, steile kliffen en grote roofdieren.

vrijdag 21 februari

ABBA Tribute
19:30, Meteren, Dorpshuis. Als je het hebt over ABBA dan heb je het natuurlijk over het enorme scala aan hits als 'Dancing Queen', 'Waterloo', 'Mamma Mia', 'Voulez Vous' en 'The Winner Takes It All'. En dat is nog maar een handjevol klassiekers uit het enorme oeuvre van het nog altijd mateloos populaire icoon ABBA genoemd. ABBA Tribute brengt een hommage aan ABBA en de sfeer uit de 70's en 80's tijdens een avondvullend programma. Voorverkoopkaarten zijn te koop in het dorpshuis of op www.abba-tribute.nl.

Bingo
20:00, Herwijnen, IJsclub D'n Ouwe Wiel. Bingoavond in het clubgebouw aan de Schoutensteeg 4. Er zijn weer leuke prijzen te winnen en er is dit keer een extra gratis verrassing ronde. De bingo begint om 20:00 uur en de deuren gaan om 19:00 uur open.

Den Skyldige
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Bloedstollende thriller die zich volledig afspeelt op één locatie, een 112-meldkamer. Daar zit de gedegradeerde politie-inspecteur Asger Holm (Cedergren in topvorm) verveeld telefoontjes te beantwoorden. Tot hij een jonge vrouw aan de lijn krijgt die gekidnapt wordt en belt vanuit de auto van haar ontvoerder. Wat volgt is een razendspannende reddingspoging via de telefoon. Superieur filmdebuut van de jonge Zweed Möller (1988), die geen steek laat vallen en vanaf het begin tot het verrassende einde weet te boeien. Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

LingeFilm
20:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm draait 'Sorry we missed you' over het harde werken van pakjesbezorger Ricky. Feitelijk gaat Ricky gebukt onder de enorme tijdsdruk, werkt voor een opdrachtgever die zo flexibel is als een houten deur, tegen een vergoeding waarmee de lasten nauwelijks zijn te dragen. We zien een Engelse gezin met twee pubers dat moet vechten voor een redelijk bestaan. Regisseur Ken Loach is een meester in het blootleggen van de sociale problemen in de moderne samenleving. Een aangrijpend manifest.

zaterdag 22 februari

Kijkje in de keuken
9:30, Culemborg, Café Vollin. Café Vollin aan de Tollenstraat verandert even in een kunstatelier. Sylvia van Opstall geeft een schilderdemonstratie en vertelt ook meer over haar ambacht als portretschilder. De in Culemborg wonende kunstenares heeft meerdere prijzen en nominaties op haar naam staan. Ze won met het portret van Job Cohen het programma 'Sterren op het doek'. Ook viel ze eerder als kunstenaar op bij de jury van de landelijke portretprijs. Bij Vollin maakt ze het begin van een portret van collega-kunstenaar Ilona Haaksman. Naast live schilderen vertelt Sylvia op de zaterdagochtend ook veel over de werking van het licht. Zo kun je volgens Van Opstall maximaal één uur met een bepaald licht werken en dan moet je de verleiding weerstaan om verder te gaan. De samenstelling van kleuren, materialen en vlakken toont wat Van Opstall wil vertellen aan de kijker. Ze schetst een sfeer onder andere door de achtergrond in abstracties op te lossen. Meer informatie en reserveringen: www.vollin.nl. Entree 10 euro.

Bingo
19:30, Leerdam, West-End. Bing bij wijkvereniging West-End aan de P.M. van Gentstraat 20 in Leerdam, 0345-619622. iedereen is van harte welkom. Hoofdprijs: 200 euro.

Kiki Schippers
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Eigenwijs, ontwapenend, kwetsbaar en fel: met haar liedjes verovert Kiki Schippers ieder publiek. Ze won Cameretten, de Annie M.G. Schmidtprijs en werd nét niet de Slimste Mens. In satirische bijdrages op radio, tv en in de krant bijt ze zich speels vast in de actualiteit. Maar net wanneer ze een rustige haven denkt te bereiken vliegt ze genadeloos uit de bocht. Verrassend, ontroerend en muzikaal fileert ze de zoektocht naar houvast wanneer alle grond onder je vandaan valt. WAAR je dan naartoe gaat? Kiki Schippers: een wervelstorm aan grote ideeën, meeslepende muzikaliteit en keiharde comedy. Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

LingeFilm
20:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm draait de Nederlandse film April, May en June met Linda de Mol in de hoofdrol. De centrale vraag is: 'Wat doen we met de erfenis wanneer mama overlijdt? Degene die alles krijgt, zal ook de taak krijgen om de zwaar autistische broer Jan te verzorgen. Is April de meest voor de hand liggende keuze? Zij worstelt zelf met de opvoeding van haar eigen 3 kinderen. May dan? Zij heeft haar leven in de VS opgebouwd. June, de jongste van de 3 is een flierefluiter… Een besluit moet snel worden genomen: mama is van plan om op haar verjaardag uit het leven te stappen.

zondag 23 februari

LingeFilm
11:00/ 14:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm draait de jeugdfilm Frozen 2. Om 11:00 uur autismevriendelijk. Tweede voorstelling om 14.30 uur. Voor beide voorstellingen kunnen kinderen om 13.30 uur een Olaf komen knutselen. Natuurlijk met in de hoofdrollen Olaf en Elsa. Een logische opvolger van deel 1 uit 2013. Een heerlijke familiefilm. Het verhaal begint wanneer Elsa een mysterieuze lokroep hoort uit het verboden bos en op onderzoek uit gaat. Het bos waar nooit iemand uitkomt… Spannend, grappig en natuurlijk met aanstekelijke muziek.

maandag 24 februari

Bop Asperen
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. Buurt Ontmoetings Plek (BOP) tot 11:45 uur in het Dorpshuis EMM. Gezellig onder het genot van een kopje koffie/ thee een praatje maken of een spelletje doen. Vandaag creatief met Arienne.

Keizersvissen
20:00, Leerdam, AquaZoo. Tanne Hoff is inmiddels niet meer weg te denken in de Nederlandse zee-aquarium hobby. Door de jaren heen heeft hij veel kennis opgedaan door onder andere zelf te duiken en te experimenteren in zijn aquarium thuis. Keizersvissen en koraalvlinders spreken vaak tot de verbeelding bij aquarianen die ook koralen houden in het aquarium, vaak lijkt dat onmogelijk omdat sommige dieren koraal eten. Maar met de juiste knowhow en kennis lijken deze schitterende dieren toch goed samen te houden.

dinsdag 25 februari

Vakantie Bijbeldagen
9:15, Leerdam, Pauluskerk. In de Pauluskerk in Leerdam zijn dinsdag en woensdag weer Vakantie Bijbeldagen! Op deze twee dagen ontdekken de kinderen van de basisschool meer over het thema 'Schatrijk'. Er wordt veel gezongen, geknutseld en spelletjes gedaan. Ook wordt er uit de bijbel gelezen en samen gegeten. De deuren staan open vanaf 9:15 uur en de ochtend is om 12:00 uur klaar. Op zondag 1 maart is de afsluitingsdienst in de Grote Kerk in Leerdam. Deze begint om 12:00 uur.

DOP
9:30, Deil. Dorpsontmoetingspunt Deil, Peter Ramakers komt vertellen over Veilig Bankieren, gezien de soms worden er trucjes gedaan om uw gegevens te krijgen. Goed om eens samen er over te praten.

Bewegen en dementie
19:30, Leerdam, Verpleeghuis Lingesteyn. Constance Vrijhof, Beweegcoach, oefentherapeut mensendieck en RGM therapeut, is gastspreker tijdens het Alzheimer Café. Tijdens deze avond wordt het duidelijk dat voldoende bewegen belangrijk is voor mensen met dementie, maar ook voor de mantelzorgers. Constance Vrijhof geeft niet alleen in theorie uitleg over de effecten van bewegen, maar geeft ook veel praktische voorbeelden en handvatten. Het Alzheimer Café is te vinden in het Verpleeghuis Lingesteyn, inloop vanaf 19:00 uur, aanvang programma 19:30 uur en einde 21:30 uur. De entree is gratis. Informatie: Francien Boonstra, Adviseur Mantelzorg 0345-637363.

Minimalisme
19:30, Meteren, Mr. Aafjesschool. Elke tweede en vierde dinsdag van de maand komen de leden van Fotoclub de Betuwe bij elkaar in de aula van de Mr. Aafjesschool in Meteren. De vierde dinsdag van de maand is gewijd aan het vergroten van kennis. Op 25 februari wordt een presentatie gegeven over minimalisme in de fotografie: foto's waarin de afbeelding is teruggebracht tot de absolute essentie. De presentatie is beschikbaar voor de leden zodat ze deze thuis rustig door kunnen nemen. De avond begint om 19.30 en is ook toegankelijk voor belangstellenden. Iedereen kan vrijblijvend twee avonden meekijken. Meer informatie: www.fotoclubdebetuwe.nl.

Avond over (korst)mossen
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. (Inter)nationaal expert Klaas van Dort geeft een presentatie over mossen en korstmossen. Over Halvemaantjesmos, Haarmuts, Groene Schorssteeltjes en nog veel meer. Over de verschillende soorten én hun rol in de natuur. Entree: 5 euro voor niet-leden van IVN, leden mogen gratis naar binnen. Aanmelden is niet nodig. www.ivn.nl/afdeling/west-bestuwe

woensdag 26 februari

Struintocht voor kinderen
13:00-15:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Met de gids van Staatsbosbeheer op ontdekkingstocht door de natuur rond Slot Loevestein. Kleine bloemetjes bekijken door een loep, klimmen in bomen en stampen in de modder. Aanmelden is niet nodig, betalen bij de kassa. Trek kleding aan die vies mag worden, en stevige schoenen of laarzen.

Kraamfeest
13:30, Leerdam, Het Achterhuis. Kraamfeest op bezoekboerderij Het Achterhuis in Leerdam op woensdag 26 februari van 13:30 tot 16:30 uur. Een middag met een speurtocht, knutselen, aaien en voeren van de dieren en lekkere hapjes en drankjes tussendoor. Kosten: 8 euro, meer informatie en opgeven: 0345-619887.

Hulp bij Leerdam Seniorweb
14:00, Leerdam, Noorderberg, Bergstraat 90. Elke woensdagmiddag is er in het Noorderberg een inloop voor vragen of problemen over het gebruik van de pc, tablet of smartphone. Consult van een half uur: 5 euro. Aanmelden is niet noodzakelijk. Voor verdere informatie: www.leerdam.seniorweb.nl

Ontdekkingstocht
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Met de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen op expeditie door het bos van Landgoed Waardenburg en Neerijnen. Deelname kost 5 euro, kinderen van 6/12 jaar 2,50 euro (geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar). Meer informatie bij Anton van der Velde: 0616651048 of Fieke Vos: 06-42800802. Reserveren is noodzakelijk en kan via: www.glk.nl/activiteiten

Voetbalclinic
19:00, Lexmon, VV Lekvogels. Sabina en Martijn Verkerk gaan samen de Alpe d' Huzes fietsen. Sabina heeft zelf een melanoom moeten laten verwijderen en dit is gelukkig allemaal goed gekomen Om zoveel mogelijk geld op te halen geeft Martijn een voetbalclinic bij VV Lekvogels. Voor de lokale jeugd zullen er door trainers uit de regio een techniektraining worden gegeven. Gerald Vanenburg, oud PSV, Ajax en Nederlands elftal speler, zal als speciale gast aanwezig zijn. Deelname: 5 euro.

LingeFilm
20:00, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm draait 'Sorry we missed you' over het harde werken van pakjesbezorger Ricky.

Studieavond
20:00, Meteren, De Rank. Studieavond met dominee Jaap de Vreugd, spreker van Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover hij spreekt is: 'De geboorteweeën van het Koninkrijk'. De bijeenkomst vindt plaats in de Rank, Dorpstraat 16 in Meteren. De toegang is gratis. Er is verkoop van producten uit Israël.