'Bonhoeffer-Wie ben ik?'

leerdam • In de Leerdamse Bethelkerk wordt op zondagmiddag 8 maart een theatervoorstelling rondom 75 jaar bevrijding opgevoerd. Centraal in de voorstelling staat de Duitse predikant Dietrich Bonhoeffer. Bonhoeffer deed mee aan een aanslag op Hitler. Hij werd gepakt, veroordeeld en op 9 april 1945 opgehangen, 39 jaar oud.

"Op 5 mei 2020 is het 75 geleden, dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen. Dan vieren wij de vrijheid. Maar op 9 april 2020 is het ook 75 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer zijn leven gaf voor die vrijheid," vertelt Jan Constandse, organisator van de bijzondere theaterdienst in Leerdam. Dietrich Bonhoeffer was een predikant, die meedeed aan een aanslag op Hitler. Hij werd gepakt, veroordeeld en op 9 april 1945 opgehangen. Slechts 39 jaar oud.

Bonhoeffer gaat, ondanks scepsis van zijn broers, theologie studeren en promoveert in 1927 op de sociologie van de kerk. Door zijn vele internationale contacten speelt hij een belangrijke rol in de internationale oecumene. Hij is één van de vooraanstaande figuren van de Bekennende Kirche, een beweging binnen de kerk in Duitsland die zich kritisch opstelt tegenover de nazi's. Uiteindelijk zal zijn verzet tegen Hitlers nationaal-socialisme leiden tot zijn dood. Enkele weken voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 9 april 1945, wordt Bonhoeffer op persoonlijk bevel van de Hitler opgehangen.

In antwoord op de vraag 'wie ben ik?' vocht Bonhoeffer tegen zichzelf, met God, voor vrijheid, in de gevangenis met de dood voor ogen, om overgave, om liefde. In brieven en gedichten deed hij daarvan verslag. In de door Cilia Hogerzeil geregisseerde muziektheatervoorstelling 'Bonhoeffer – Wie ben ik?' volgt theoloog en theatermaker Kees van der Zwaard hem op zijn zoektocht. Tastend vanuit het besef dat elk mens zijn of haar eigen antwoord leeft op die vraag 'wie ben ik?'. Hij speelt samen met alt-violiste Roosmarijn Tuenter. Zij zal een tegenstem componeren en improviseren. En zij zal als Maria von Wedemeyer, de verloofde van Bonhoeffer, onbereikbaar nabij zijn.

De voorstelling is op 8 maart vanaf 16:00 uur te zien in de Bethelkerk, Westwal 29a in Leerdam. De deuren van de kerk gaan om 15:30 uur open. Na de voorstelling, die een uur duurt, is er gelegenheid tot napraten bij een drankje. Toegang is gratis, collecte na afloop.