• Een deel van de vrijwilligers van Boekenmarkt Leerdam.
• Een deel van de vrijwilligers van Boekenmarkt Leerdam. Foto: aangeleverd

Boekenmarkt luidt noodklok

leerdam • De boekenmarkt beschikt sinds enkele jaren over een ideale locatie in het voormalige Emmahuis in Leerdam-Oost. Maar eind dit jaar gaat het pand tegen de vlakte om plaats te maken voor het nieuwe Huis ter Leede.

De boekenmarkt wordt sinds 2016 gerund door de Leerdamse stichting African Hands. "We hebben het overgenomen van Loes Horstman, die de boekenmarkt zestien jaar geleden is gestart", vertelt Jaco Bac, die met zijn vrouw Janet onder meer de boekenmarkt coördineert. "Eerlijk gezegd wisten we niet zo goed wat we ervan moesten verwachten, maar al snel bleek de boekenmarkt een groot succes", gaat hij verder.
Om de week kunnen mensen boeken inleveren. Ze kunnen ook bellen om boeken te laten ophalen. Er wordt grif gebruik van gemaakt, blijkt uit de tientallen gevulde dozen die wachten op een nieuwe bestemming. Daar zorgen meer dan twintig vrijwilligers voor: zij sorteren het aanbod in meer dan dertig categorieën. Liefhebbers weten dus precies waar ze moeten zijn. "Mensen komen met big shoppers en vullen die om lekker leesvoer te hebben voor tijdens de vakantie", ziet Marianne den Hartog, samen met haar man Gerrit ook nauw betrokken bij African Hands en de boekenmarkt. In het kader van duurzaamheid is het hergebruik natuurlijk ook een uitstekend idee. En de opbrengst van 15.000-20.000 euro per grote verkoop is zeer welkom. Het geld gaat naar de vier projecten van African Hands, die allemaal als doel hebben om de leefomstandigheden van de meest kwetsbare aidsslachtoffers in Zuid-Afrika te verbeteren.
Maar nu werpen de zorgen over het onderdak een schaduw over het succes. "We zitten in het oude Emmahuis 'anti-kraak'", vertelt Gerrit den Hartog. "Dat betekent dat we bericht kunnen krijgen dat we binnen 28 dagen weg moeten zijn. Dat wisten we natuurlijk vooraf, en we zijn al blij dat we bijna vier jaar gebruik hebben kunnen maken van de locatie, maar het geeft wel veel onzekerheid. We hopen dat we de grote verkoop eind juni nog hier kunnen houden."
Een andere locatie in Leerdam is niet zomaar gevonden. "We hebben een ruimte nodig van ongeveer vierhonderd vierkante meter, waar de boeken permanent mogen blijven staan. Het moet er droog zijn en het moet goed bereikbaar zijn per fiets en auto", somt Jaco op. Tijdelijke huisvesting is geen optie: driehonderd bananendozen met boeken verhuis je niet zo makkelijk. En veel mag het niet kosten. Gerrit: "Dat gaat ten koste van de opbrengst, en van de motivatie van de vrijwilligers die er vele uren in steken."
De stichting is al flink aan het lobbyen, ook bij de plaatselijke politiek. De recente herindeling maakt het er niet makkelijker op. "Binnenkort komt de wethouder kennismaken. We hopen dat iemand van het college in juni het lintje komt doorknippen. Al die honderden boeken naar de stort brengen, zou wel heel zonde zijn."

Wie tips heeft voor een locatie, kan contact opnemen met Gerrit den Hartog (06-51458155). Boeken laten ophalen kan door te bellen naar Jaco Bac (06-22588927).