'De strijd is wat ons betreft nog lang niet gestreden'

Teleurstelling over besluit radar

herwijnen • Inwoner Ruben van der Horst geeft de moed nog niet op: "De strijd is nog lang niet gestreden." Staatssecretaris Barbara Visser liet vorige week de gemeente en de Tweede Kamer weten dat de onderzoeken die zijn uitgevoerd er niet toe leiden dat het besluit om de nieuwe radar in Herwijnen te bouwen wordt herzien. Zo blijft de stralingsbelasting waar veel inwoners bang voor zijn volgens de brief van de staatssecretaris binnen de geldende normen. Het onderzoek naar andere locaties leverde wel alternatieven op – Nieuwpoort en Goudriaan in Molenlanden en Meerkerk in Vijfheerenlanden – die een vergelijkbare dekking opleveren, maar door de geschatte vertraging van anderhalf tot twee jaar vallen voor Defensie deze opties af. Vandaar dat de staatssecretaris toch kiest voor Herwijnen.

Teleurstelling

Het college van gemeente West Betuwe betreurt de gang van zaken, laat gemeentevoorlichter Co van Leeuwen weten. "Wethouder Jacoline Hartman heeft haar teleurstelling over het besluit uitgesproken. Het college maakt zich nog steeds zorgen. Heel jammer dat onze inspanningen en die van de inwoners niet geleid hebben tot een andere uitkomst. Het college is nu bezig om de nota's over het stralingsgevaar en de alternatieve locaties te bestuderen. Aan de hand daarvan kijken we of we als gemeente nog in actie komen." Dat zou dan moeten gebeuren via een gang naar de Raad van State. Volgens voorlichter Van Leeuwen volgen er in het kader van de Rijkscoördinatieregeling nog dit voorjaar voorlichtingsbijeenkomsten, waarin Defensie de inwoners uitleg geeft over de recente onderzoeken en vertelt hoe het proces wordt voortgezet.

Inwoner Ruben van der Horst heeft geen goed woord over voor de onderzoeken van Defensie. "Om te beginnen zijn de alternatieve locaties beter geschikt dan Herwijnen, want daar staat geen KNMI-radar. En het argument dat de procedures op die andere plaatsen langer duren, omdat de grond daar niet van Defensie is, gaat ook niet op. Ook in Herwijnen is de zaak nog lang niet gelopen."

Aanfluiting

Van der Horst noemt het onderzoek naar de straling 'een aanfluiting'. "Het staat vol reken- en aannamefouten en ook kloppen een aantal interpretaties niet. Het is puur geschreven om Kamerleden die niet al te veel van deze kwestie afweten over de streep te trekken." Volgens de bewoner van de Waaldijk zijn de metingen uitgevoerd door een bedrijf dat daar helemaal niet toe bevoegd is. Bovendien zijn er aantoonbare fouten gemaakt. "Volgens het onderzoek zou de dichtstbijzijnde boerderij op een afstand van 450 meter van de radar liggen. Wij hebben het nagemeten, dat moet 350 meter zijn. Door de werking van straling maakt dat een enorm verschil. Het onderzoek deugt gewoon niet."

Van der Horst en de andere leden van het comité 'Radar Nee' hebben hun hoop nu gevestigd op de Tweede Kamer. "Er ligt een motie dat de zorgen van de inwoners moeten worden weggenomen. Dat is zeker niet gebeurd. Wij hebben bovendien de indruk dat de positie van de staatssecretaris niet al te sterk is, ook vanwege andere dossiers." En ook als het besluit overeind blijft, geeft het comité de moed nog niet op. "We hebben nog zoveel mogelijkheden om ons te verzetten tegen de komst van de radar. In de media wordt net gedaan of het een gelopen race is, maar wat ons betreft is de strijd nog lang niet gestreden."

André Bijl