donderdag 13 februari

Boeken inleveren
10:00, Leerdam, Koningin Emmahuis. Boeken inleveren voor de Boekenmarkt Leerdam in het oude Koningin Emmahuis aan de Oranjehof. 's Morgens van 10:00 tot 12:00 uur en 's avonds van 19:00 tot 21:00 uur kunnen de boeken worden ingeleverd. Voor het maken van een afspraak om boeken in te leveren, kan contact worden opgenomen met: 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

Lezing architectuur
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Peter Schipper, ex-conservator van diverse musea in de regio, geeft lezing 'Architectuur in de Twintigste Eeuw'. Aanvulling op de cursus 'Kunst in de Twintigste Eeuw'. Kan ook apart worden bijgewoond. Entree: 7,50 euro. Aanmelden is nodig en kan via: www.stroomhuisneerijnen.nl.

Vertel mij wat
19:30, Acquoy, Tapperij Lingezicht. Vertel Mij Wat avond in Acquoy, in Tapperij Lingezicht, Lingedijk 78, Acquoy. Waar gebeurde verhalen uit de Betuwe, omlijst met live muziek. Inloop vanaf 19:30, toegang is gratis.

Beladen erfgoed
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Licht op beladen erfgoed in Gelderland. Voor leden van de HKWB (en één partner) gratis, niet-leden betalen 3 euro. Voor de stichting WO2GLD inventariseerde Machlien Vlasblom Gelderse gebouwen en locaties met een beladen verleden gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. Denk aan de Muur van Mussert waar de NSB samenkwam, de bunker van rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart in Apeldoorn of Landgoed Avegoor waar een SS-school gevestigd was. Tijdens deze lezing zal Machlien nader ingaan op bekende en onbekende locaties in Gelderland.

vrijdag 14 februari

Mini markt
10:30, Leerdam, Emma. Tot 16:00 uur is er een minimarkt in Emma, Raadsliedenstraat 120 in Leerdam. Met onder andere koffie drinken, creatief, Poffertjes, handwerk, erwtensoep, rad van avontuur, nootjes en lekkernijen. De opbrengst is ten behoeve van een fietslabyrint.

Valentijn in de Kunst
14:00, Leerdam, Stadspodium GO. Mirelle Nunes van Kunst uit Zeist zal een kunstlezing geven in het kader van Valentijnsdag. Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

Het roer om
20:00, Rumpt, dorpshuis Albertine. Toneelvereniging De Spotvogels presenteert in dorpshuis Albertine 'Het roer om'. De entree is 7,50 euro. Kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang. De deur van de Albertine is open om 19:30 uur en de aanvang is 20:00 uur.

Hors normes
20:30, Geldermalsen, de Pluk. Franse film 'Hors normes' bij LingeFilm. Een feelgood drama over de zorg voor ernstig autistische jongeren die in geen enkele andere instelling nog welkom zijn.

zaterdag 15 februari

Wandeltocht
8:00, Leerdam, Patrimonium. Tweede wandeling van de winterserie. De routes gaan richting Asperen en Beesd. Er kan 5, 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer gelopen worden. De start is vanuit wijkgebouw Patrimonium in de Jeekelstraat. Vanaf 8.00 uur kan er op de lange afstanden worden gestart. De korte afstanden kunnen om 9.00 uur vertrekken. Inlichtingen: dcvanzee@planet.nl of www.wsv-prinsbernhard.nl.

Kaarten
10:00, Nieuwland, De Dijk. Kaartvereniging De Roemtroevers houdt een kaartmarathon voor Klaverjassen en Jokeren in gebouw De Dijk. De zaal is vanaf 9:30 uur open. Inschrijven kan tot 13 februari bij G. Spaan, 06-22962353 of A. Waasdorp 06-40416883. Het inschrijfgeld bedraagt 12,50 euro, inclusief vier consumptiebonnen.

Muziekschool VHL
12:00, Vianen, Oosterlicht College. Altijd al piano willen spelen? Of vroeger dwarsfluit gespeeld en daar weer mee beginnen? Kom dan naar de Open Dag van Muziekschool Vijfheerenlanden. Er zijn allerlei muzikale activiteiten te beleven. Ook is er informatie te vinden over kortlopende cursussen en spelen in een band. Meer informatie: www.muziekschoolvijfheerenlanden.nl.

Winter Kumpulan
14:00 Spijk, De Lindehof. De Indische Vereniging OWTS houdt haar Winter Kumpulan tot 19:00 uur In het Dorpstheater-eetcafé 'De Lindehof' aan de Spijkse Kweldijk 53 in Spijk. De muzikale leiding is in handen van 'Friend and Friends'. Reserveren kan via de mail owts@live.nl of via 06-28758347. De entree bedraagt 11 euro, maar bij melding vooraf 9 euro. Leden en kinderen tot 12 jaar hebben vrij entree.

Honderd jaar UDI
14:30-16:30, Kedichem, dorpshuis. Gemengde zangvereniging UDI (Uitspanning door Inspanning) viert het honderdjarig bestaan met een receptie.

Draaiavond
19:00, Asperen, Dorpshuis. Muziekvereniging Ad Astra houdt een draaiavond in Dorpshuis Asperen. Loten worden verkocht vanaf 19:00 uur, waarna prijzen te winnen zijn zoals kindercadeaus, vlees, levensmiddelen en nog veel meer.

Leerdam Praise Band vijf jaar
19:30, Leerdam, Bethelkerk. De Leerdam Praise Band bestaat vijf jaar en viert dat met een concert. Het thema is 'Hoopvolle toekomst' en de band heeft een gevarieerd programma samengesteld. Kaarten kunnen besteld worden op de website van de band. Een kaartje kost 5 euro voor volwassenen en voor jongeren tot 17 jaar zijn de kaartjes gratis. www.leerdampraiseband.nl

Jaarconcert Door Eensgezindheid
20:00, Heukelum, De Krakeling. Fanfarecorps 'Door Eensgezindheid' uit Heukelum houdt haar jaarconcert met als thema 'Valentijn'. Op deze avond zullen zowel de fanfare als de slagwerkgroep laten horen waar zij het afgelopen jaar aan gewerkt hebben. Naast de muziek die gespeeld wordt, zullen er ook jubilarissen gehuldigd worden en zal er een verloting plaatsvinden. De entree voor donateurs en 'Vrienden van D.E.' is gratis, op vertoon van hun toegangsbewijzen. Wie geen donateur is, kan bij de deur een entreebewijs kopen. Een kaartje kost 5 euro. Het concert begint om 20:00 uur en de deuren gaan open om 19:30 uur.

Bingo
20:00, Hellouw, IJsclubgebouw. Bingo in het IJsclubgebouw in Hellouw. De deuren gaan om 19:00 uur open, het spel begint om 20:00 uur. De hoofdprijs is 100 euro.

zondag 16 februari

Excursie Natuur- en Vogelwacht
9:00, Vianen, Benedictushof 132. Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden gaat op excursie in de Amerongse Bovenpolder. Het vertrek staat gepland om 9:00 uur vanaf de parkeerplaats bij Benedictushof 132 in Vianen. De excursieleiders dit keer zijn Jopie de Gans, 06-36299399, jopiedegans@hotmail.com en Koos Maat, 0183-563362 of 06-2723 6372, koosmaat@solcon.nl.

Chateau Heiland
10:00, Herwijnen, gereformeerde kerk. In de morgendienst houdt de evangelisatiecommissie van de gereformeerde kerk een dienst. Het thema van deze dienst is Chateau Heiland. Corjan Matsinger zal voorgaan en de band Arbour Jam zal de dienst muzikaal begeleiden. Iedereen is van harte welkom aan Achterweg 15 in Herwijnen.

Talkshow over 'moord-podcast'
14:00-15:30, Geldermalsen, De Pluk. Journalist en radiomaker Jacqueline Maris uit Heesselt heeft een podcastserie gemaakt over vier Gelderse moordzaken: 'Kwaad Bloed'. Twee daarvan spelen in West Betuwe. In een talkshow wordt onder meer de moord op John Lucieer uit Varik (2007) belicht.Een kaartje kost 5,00 euro. Te bestellen via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda (Zoek op Podcast Festival).

Aangepaste dienst
15:00, Leerdam, Pauluskerk. De Commissie Aangepaste Kerkdiensten van Sien (voorheen Philadelphia) houdt een kerkdienst voor mensen met een beperking. Voorganger is dominee M. Zeeman. Meer informatie: Corry den Otter, 06-23620694.

Rivierenland Klassiek
15:00-17:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Duo Multatuli bestaat uit Jan van der Plas (1997) op cello en Stephan Harsono (1996) op piano. Zij proberen de muziek tastbaarder te maken, waardoor de muziek nog meer spreekt. Hun Indonesische achtergrond verbindt hen met elkaar én met Multatuli. Beiden zijn op dit moment masterstudenten. Entree 15 euro incl. drankje in de pauze. Reserveren is gewenst en kan via: www.stroomhuisneerijnen.nl

Wat is er aan de hand op het platteland?
17:00, Geldermalsen, De Pluk. In de Pluk in Geldermalsen wordt een Podcastfestival met talkshow gehouden rondom het thema: 'Wat is er aan de hand op het platteland'. Aan de hand van audiofragmenten uit de true-crime podcast 'Kwaad bloed', vertelt maakster Jacqueline Maris over de gebeurtenissen en over de impact van een moord in de omgeving van Geldermalsen voor de gemeenschap. Aansluitend kan men in het podcast café zelf aan de slag met het beluisteren van podcasts en luisterboeken. Tickets via: https://rivierenland.op-shop.nl/7214/podcast-festival/16-02-2020.

Mi Vida
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Fijn, warm feelgood-drama bij LingeFilm met de Nederlandse film Mi vida.

maandag 17 februari

Bop Asperen
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. Buurt Ontmoetings Plek (BOP) tot 11:45 uur in het Dorpshuis EMM. Gezellig onder het genot van een kopje koffie/ thee een praatje maken of een spelletje doen.

dinsdag 18 februari

Longpunt
14:30, Gorinchem, Bannehof. Bijeenkomst van Longpunt. Het thema van deze bijeenkomst is: 'adem-, stem- en spraakproblemen bij een longziekte'. De bijeenkomst is relevant en interessant voor longpatiënten, hun naasten en voor zorgverleners. Deelname is gratis. De bijeenkomst vindt plaats in woonzorgcentrum Bannehof aan de Voermanstraat 169 in Gorinchem.

Mantelzorger en belastingaangifte
19:30, Meerkerk, De Pukkel. Voor mantelzorgers die belastingaangifte doen is het goed om te weten welke aftrekposten gebruikt mogen worden. Er bestaan geen speciale belastingregels voor mantelzorgers, maar in sommige punten komt de belastingdienst mantelzorgers een beetje tegemoet. Mantelzorgers kunnen zich opgeven via info@samendoen.expert.

Paranormale avond
19:30, Leerdam, De Vogelvriend. Paranormale avond met Cora de Koning. Thema van deze avond is een boodschap via een Karma Spiegeltje.

Studiekring Haaften
20:00, Haaften, Burcht van Haeften. Speciaal voor Studiekring Haaften verzorgt oud-dj Look Boden een presentatie over 'radio in de jaren 60 van de vorige eeuw'. De avond begint om 20:00 uur in de Burcht van Haeften. Toegang voor leden gratis, niet-leden betalen 5 euro. Meer informatie: www.studiekringhaaften.nl.

Mi Vida
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Fijn, warm feelgood-drama bij LingeFilm met de Nederlandse film Mi vida.

woensdag 19 februari

BOP Herwijnen
10:00, Herwijnen, De Poort. BOP-Herwijnen, tot 12:00 uur in dorpshuis 'de Poort'. Presentatie door een gebiedsmakelaar van gemeente West Betuwe. Deze gebiedsmakelaar is het aanspreekpunt voor de bewoners van Herwijnen. Iedereen is welkom, er is ook tijd voor een kop koffie, thee en een gezellig praatje. Meer informatie: Bart van Zandwijk: 06-13784043.

Mamacafé
10:00, Leerdam, De Noorderberg. Mamacafé Leerdam en omgeving, voor mama's, papa's en andere opvoeders. Thema met Mama's Tijd over beweging tijdens zwangerschap en erna. Kinderen uiteraard ook welkom.

Hulp bij Leerdam Seniorweb
14:00 – 15:30, Leerdam, Noorderberg, Bergstraat 90. Elke woensdagmiddag is er in het Noorderberg een inloop voor vragen of problemen over het gebruik van de pc, tablet of smartphone. PC-coaches staan gereed om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. De kosten bedragen 5 euro voor een consult van een half uur. Aanmelden is niet noodzakelijk. Voor verdere informatie: www.leerdam.seniorweb.nl

Carnaval
15:00, Leerdam, Bibliotheek. Alle kinderen van 2 tot en met 8 jaar zijn tussen 15:00 en 16:00 uur welkom in de Bibliotheek Leerdam om te komen luisteren en knutselen. Dit keer gaat het over Carnaval. Meedoen is gratis. Het voorleesuurtje in de Bibliotheek Leerdam staat deze maand in het teken van Carnaval. Na een grappig voorleesverhaal maken de kinderen een vrolijk knutselwerk om zich feestelijk mee te versieren.

Broodmaaltijd
17:00, Leerdam, West-End. Broodmaaltijd door de vrijwilligers van wijkvereniging West–End. De maaltijd begint om 17:00 uur en deelname kost 5 euro. Opgeven kan tot en met 16 februari bij: Rika Holtjer, 0345-615882 of permail via info@wijkverenigingwestend.nl, ter attentie van Lenie de Pender.

Blikonderwater
20:00, Herwijnen, De Poort. De Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, departement Herwijnen, komt bijeen voor de presentatie 'Blikonderwater', verzorgd door Arthur de Bruin en Matthijs de Vos. De entree voor niet leden is 5 euro.

Hors normes
20:00, Geldermalsen, de Pluk. Franse film 'Hors normes' bij LingeFilm.