Gemeentewapen voor VHL

vijfheerenlanden • Vijfheerenlanden heeft een nieuw gemeentewapen. De fusiegemeente is sinds vorig jaar nieuw in de provincie Utrecht en dus moest er ook een wapen komen. Een uiterst officiële aangelegenheid. "Je kunt niet zomaar wat tekenen", vertelt burgemeester Sjors Fröhlich.

In het nieuwe wapen komen elementen terug uit alle voormalige gemeenten van Vijfheerenlanden: de rood-witte, gekanteelde dwarsbalken uit het oude wapen van Leerdam; drie zuilen uit Vianen en een zevenbladige roos, verwijzend naar Zederik. De gemeenteraad mocht donderdag kiezen tussen twee ontwerpen. Op het alternatieve ontwerp stond de oude stadspoort van Leerdam. Fröhlich is blij met het eerste ontwerp: "Daarin zijn alle vorige gemeenten op een creatieve manier verwerkt."

Het maken van een nieuw wapen is geen peulenschil. De Hoge Raad van Adel, bestaande uit baronnen, baronessen en jonkheren, maakte twee ontwerpen. De gemeenteraad koos donderdagavond voor het eerste ontwerp. Nu moet de koning zijn fiat nog geven.


Collecte Oranje Comité Asperen

asperen • In de periode van maandag 17 tot en met zaterdag 29 februari zal het Oranje Comité Asperen weer van deur tot deur gaan voor de jaarlijkse collecte.


Bijna 1500 euro Hersenstichting

herwijnen • In Herwijnen werd tussen 27 januari en 1 februari gecollecteerd voor de Hersenstichting. Er zijn veel collectanten op pad gegaan om geld in te zamelen voor mensen met een hersenaandoening. Deze enthousiaste inzet heeft 1474,25 euro opgeleverd.

Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening.

q www.hersenstichting.nl


Kaartmarathon

nieuwland • Zaterdag 15 februari organiseert Kaartvereniging De Roemtroevers houdt zaterdag 15 februari een kaartmarathon voor Klaverjassen en Jokeren in De Dijk aan de Achterdijk 45 in Nieuwland. De marathon begint om 10:00 uur, de zaal is open vanaf 9:30 uur.

Inschrijven kan tot 13 februari bij G. Spaan, 06-22962353 of bij A. Waasdorp, 06-40416883. Het inschrijfgeld bedraagt 12,50 euro, inclusief vier consumptiebonnen.