Schuurbrand voorkomen

schoonrewoerd • De brandweer is vorige week opgeroepen voor een beginnende schuurbrand op de Overheicop in Schoonrewoerd. Omwonenden roken een flinke brandlucht en gingen op onderzoek uit. Zij troffen een schoorsteenpijp aan waar omheen het kozijn aan het branden was. Hierop werd snel de brandweer gealarmeerd. De brandweer was snel ter plaatse en heeft de deur van de schuur ingetrapt. Zij kregen brand snel onder controle. Hierdoor werd een flinke schuurbrand voorkomen. Ook een hoogwerker uit Leerdam kwam ter plaatse, maar deze hoefde niet in actie te komen. De uitruk van de brandweer trok veel bekijks in het dorp. De politie sloot de weg af voor verkeer. De brandweer ging na ongeveer een half uur retour.


Waterschap vervangt 500 bomen

vijfheerenlanden • De komende weken vervangt Waterschap Rivierenland zo'n 500 zieke en dode bomen langs polderwegen in Vijfheerenlanden. Door te rooien en te herplanten, verjongt de laanbeplanting, karakteristiek in het veenweidegebied.

Als wegbeheerder is het waterschap al enkele jaren bezig om het bomenbestand van duizenden exemplaren te verjongen. Oude bomen moeten worden vervangen, omdat ze gebrekkig en onveilig worden. In Vijfheerenlanden kampen bomen met stamrot, afsterving en essentaksterfte. Met de kap vermijdt het waterschap onveilige situaties. Enkele bekende wegen waar vele bomen gebreken vertonen, zijn de Oude rijksweg in Lexmond, het Lakerveld naar Zederik, de Huibertweg bij Overheicop en de Lange Schenkel / Nieuwe Geer bij Nieuwland.

Herplant van bomen vindt komend najaar plaats met streekeigen soorten, die tegelijk bijdragen aan de biodiversiteit. Zo wordt de landschappelijke waarde en groenstructuur in Vijfheerenlanden behouden voor de toekomst. Als een nieuwe boom niet op dezelfde locatie kan komen, wordt met de gemeente bepaald welke landschappelijke laanstructuren versterking krijgen. Het waterschap is als wegbeheerder in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden verantwoordelijk voor het groen langs de polderwegen in het buitengebied. In totaal zijn dit ruim 50.000 bomen.