• Saskia Heikoop van De Groene Geer geeft uitleg over het biologische bedrijf in Nieuwland.
• Saskia Heikoop van De Groene Geer geeft uitleg over het biologische bedrijf in Nieuwland. Foto: Dick Aanen

Commissaris van de Koning Hans Oosters op werkbezoek

Leerzaam middagje Vijfheerenlanden

vijfheerenlanden • Begeleid door burgemeester Sjors Frölich en in gezelschap van alle zes wethouders nam Oosters achtereenvolgens een kijkje bij Royal Leerdam Crystal, boerderij De Groene Geer in Nieuwland en Fort Everdingen.

Bij Royal Leerdam Crystal kreeg Oosters uitleg over het glasblazen. Meester glasblazer Marco Lopulalan en Mehmet Okkuscu bliezen een A.D. Copier-vaas in het grootste formaat van 35 centimeter. Ook de toekomstplannen werden met Oosters gedeeld.

In Nieuwland vertelde Saskia Heikoop enthousiast over de biologische boerderij De Groene Geer, die zij samen met haar man Peter in 1993 was gestart. Geleidelijk zijn er meer productietakjes bijgekomen: van een paar legkippen, via vleesvarkens tot aan hoogstamfruit. De biologische producten zijn te koop in de goed draaiende biologische winkel.

Zonnepanelen

In 2012 plaatsten Peter en Saskia 268 zonnepanelen op het dak van hun schuur. Voor eigen gebruik. Vorig jaar kwamen er nog eens 410 exemplaren bij, waarbij ook anderen mee kunnen profiteren van de duurzaam opgewekte stroom. Een succesverhaal, volgens Saskia. "Als het zo makkelijk gaat, vraag je je af waarom niet iedereen het doet. Het is wel te begrijpen. Jonge boeren willen wel, maar kunnen niet. Die hebben net een boerderij overgenomen, moeten toch al veel investeren. Boeren van rond de 60 gaan er vanuit dat ze zo'n investering niet meer terug kunnen verdienen. Maar vooral de generatie daartussen heeft wel belangstelling."

Vervolgens ging het gezelschap naar het proeflokaal van Fort Everdingen. Daar vertelde wijkambassadeur Nick van den Tol over jongeren in één van de dropen die een eigen plek wilden om te chillen, zonder dat ze overlast voor de buurt zouden veroorzaken. Uiteindelijk was het een tante van één van de jongeren die heel veel partijen bij mekaar wist te brengen. "Als die er niet geweest was, was het nooit gebeurd." De boodschap: "Uiteindelijk gaat het om het netwerk rond een idee. Probeer op de juiste manier de juiste mensen en de juiste expertise bij elkaar te brengen. Creëer draagvlak en zoek naar influencers."

Cultuurcoach Paulien Lemmen vertelde over LINK Locatietheater, het initiatief van Kirsten Robben. Via culturele projecten wil het team mensen kennis laten maken met de pareltjes van het gebied tussen Lek en Linge. 'We zijn op zoek naar verhalen van mensen, het DNA van de streek, het persoonlijke erfgoed." LINK heeft volop plannen, zoals het opzetten van een theaterwandeling bij de Zouweboezem. Verder is men bezig met een project 'jonge helden'. Er wordt ook al nagedacht over een theatervoorstelling tijdens het duizendjarig bestaan van het dorp Schoonrewoerd in 2023.

Vitaal Dorp

Ook de projecten van Bewonersorganisatie Monnikenhof kwamen uitgebreid aan bod. En natuurlijk kreeg cdk Hans Oosters het verhaal van stichting Vitaal Dorp Everdingen nog eens in alle geuren en kleuren te horen. Pionier van het eerste uur Gerard Walraven deed uitgebreid verslag over wat er de laatste zeven jaar allemaal tot stand is gekomen.

Peter ten Have van dezelfde stichting vertelde dat er ook vergevorderde plannen zijn om het hele dorp Everdingen van duurzame energie te voorzien, zowel voor de verwarming van de huizen als voor het elektriciteitsgebruik. Er zijn inmiddels energiecoaches opgeleid, plannen worden ontwikkeld om daken te voorzien van zonnepanelen. Het project wordt intensief gevolgd door studenten. En voor de financiering hoopt men toch ook nog eens een keer bij de provincie Utrecht aan te kunnen kloppen.