• Oud-wethouder Frank de Graaff overleed vorige week na een kort ziekbed.
• Oud-wethouder Frank de Graaff overleed vorige week na een kort ziekbed. Foto: André Bijl

'Lat kon voor Frank de Graaff altijd een beetje hoger'

Oud-wethouder De Graaff overleden

leerdam Hij volgde in die functie in het voorjaar van 2010 partijgenoot Tineke Dijkstra op. Voor De Graaff was het wethouderschap de bekroning van zijn politieke en bestuurlijke loopbaan die 25 jaar duurde. Hij begon als PvdA-raadslid in Kedichem, na de herindeling zat hij veertien jaar voor de VVD in het Hofje. Na het afscheid van Tineke Dijkstra werd hij in 2010 wethouder. "Onverwacht, want ik had eigenlijk al afscheid van de politiek genomen", zei de aimabele en joviale De Graaff destijds. Hij was met veel plezier raadslid. "Politiek speelt een grote rol in het dagelijks leven van een gemeente. Als je mee wil praten over een speeltuintje, een voetbalveld of een dorpshuis moet je meedoen en niet aan de kant gaan staan roepen", zei hij in een interview met Het Kontakt.

Maar zijn wethouderschap gaf hem de grootste voldoening en energie. "Ik vond het schitterend. Je kunt als bestuurder aan de knoppen draaien en echt iets voor de inwoners betekenen. Ik vond het heerlijk om met bedrijven, ondernemers, raad en ambtenaren Leerdam op een hoger plan te brengen", zei De Graaff bij zijn afscheid. In het college werkte hij samen met de wethouders Petra Groeneweg (CDA), Annelies Groenenberg (ChristenUnie) en Wim van der Leij (PvdA) én de burgemeesters Victor Molkenboer en Rinus Houtman. Als wethouder maakte De Graaff zich sterk voor de realisatie van de Glasroute en hield zich bezig met de Kunstvierdaagse, de doorstart van Go en de terugkeer van de markt naar het centrum. Daarnaast droeg hij de ondernemers en het bedrijfsleven een warm hart toe. 'Reuring in de binnenstad' was een stokpaardje voor de goedlachse bestuurder die daarmee bedoelde dat de Glasstad en met name het centrum gebaat was bij bedrijvigheid. Daarbij hield hij zelf de vinger aan de pols. Menig lunchpauze werd gebruikt voor een wandelingetje door het centrum. "Moet je kijken hoe prachtig de stad er bij ligt", kon hij dan zielsgelukkig zeggen. Na de verkiezingen van 2014 ontstond een nieuwe coalitie, waarin voor de VVD - en dus ook voor Frank de Graaff - geen plaats meer was. Hij werd verrast door die ontwikkeling en betreurde de gang van zaken. "De politiek is hard. Het ene moment draai je als wethouder aan de knoppen en zit je boordevol plannen, een paar dagen later moet je van de zijlijn toekijken. Vier jaar is eigenlijk te kort voor het wethouderschap. Er zijn zoveel dingen in gang gezet die ik zo graag wilde afmaken."

Anderzijds keek hij in dankbaarheid terug op zijn loopbaan in het openbaar bestuur. "Ik heb mede richting mogen geven aan Leerdam. Het was een geweldige ervaring." Enkele jaren later nam De Graaff door zijn verhuizing definitief afscheid van Kedichem en Leerdam. Na het bekend worden van zijn overlijden, maakten reacties op sociale media duidelijk dat veel Leerdammers nog altijd dierbare herinneringen aan Frank de Graaff hebben. Politici, ondernemers en ambtenaren toonden - soms heel emotioneel - hun grote waardering voor De Graaff als mens en bestuurder.

De raad herdacht de oud-wethouder donderdagavond met een ogenblik stilte. "Dat Frank van oorsprong uit de omgeving van Rotterdam kwam, liet hij graag merken. Frank was een echte 'niet lullen maar poetsen' man. Vele ambtenaren hebben dat geweten. De lat kon voor Frank altijd nog een beetje hoger. Ook voor hemzelf. Stilzitten was geen optie", zei burgemeester Sjors Fröhlich. "Zijn grote passie lag in de contacten met de ondernemers en het verbinden van economie met Kunst & Cultuur. Met het Glas in Leerdam als grote speerpunt. Ook was hij meteen enthousiast om De Glazen Toren terug te halen van Amsterdam naar Leerdam. Frank de Graaff was een bijzondere man die het wethouderschap beschouwde als de mooiste baan van zijn leven. Wij zijn dankbaar voor de bijdrage die hij heeft geleverd aan Leerdam", aldus burgemeester Fröhlich. De uitvaart vond in besloten kring plaats.

André Bijl